Frilansguiden: Rätt betalt som frilans – hur gör man?
Tillbaka på kontoret igen? Härligt – här kommer hjälp på vägen som gör dig redo för höstens uppdrag. Tillsammans med vår frilanskollega Malin dyker vi de kommande veckorna ner i ett tema som vi vet att många konsulter och frilansare ofta tampas med: nämligen att ta rätt betalt.
Hur mycket borde du ta i timmen? Vad är en rimlig tidsåtgång egentligen? Och varför är rabatter antagligen det mest kontraproduktiva du kan ägna dig åt?
Det, och mycket mer ska vi tillsammans titta på i Brainvillebloggen. Dela gärna inläggen med någon kompis eller frilanskollega som är ny och behöver tips och guidning på vägen. Här nedan hittar du det första inlägget.
Trevlig läsning!
/Vi på Brainville
Rätt betalt som frilans – ja tack gärna, men hur då?
Ursprungligen hade jag tänkt skriva om hur du höjer ditt arvode som frilans. Men som det ofta är med ämnen jag är intresserad av var jag först tvungen att göra en totalvurpa åt helt fel håll, innan jag fick fatt på det där perspektivet jag egentligen såg framför mig att jag skulle skriva om från början.
Så fort jag hade knåpat ihop början på mitt tilltänkta inlägg insåg jag nämligen att det ju inte alls handlade om att “bara” höja dina priser – snarare är det alla dessa fantastiska former av självsabotage som vi frilansare ibland ägnar oss åt som triggar igång mig.
I den här bloggserien med Brainville vill jag därför dela med mig av beprövade strategier som förhoppningsvis underlättar för dig som frilans att prissätta på ett klokare, lite mer streetsmart sätt. Framför allt hoppas jag att du som läser ska få matnyttiga, konkreta tips att ta med dig in i nästa förhandling. Sist men inte minst vill jag försöka hjälpa dig att sluta att sätta krokben för dig själv!
De kommande veckorna ska vi tillsammans kika på:
- Vanliga problem relaterat till prissättning – och hur du kan hantera dem
- Varför det är en ganska korkad idé att försöka övertyga din uppdragsgivare om din rätt att ta betalt (och vad du borde fokusera på istället)
- Konkreta tips & råd om hur du professionaliserar din verksamhet och bygger en struktur som underlättar prissättning i framtiden
Du har säkert läst dem: blogginläggen och tipsen om hur du ska räkna för att värdesätta din tid. Kalkylera dina kostnader och inte glömma bort pension, semester och icke debiterbar tid och så vidare. Den här typen av inlägg kan i sig vara guld värda, speciellt om du är nystartad frilans. Dina utmaningar med att ta betalt handlar dock inte om att alla kunder är korkade eller snåla. I de flesta fall kommer du (förhoppningsvis) att träffa på schyssta kunder som förstår att beloppet som du fakturerar ju inte åker direkt ner i din ficka.
Problemet som jag ser det är snarare att många duktiga frilansare upplever sig manade att försöka sälja in sin rätt att ta betalt – istället för att påvisa och våga vara trygg i värdet som just du kan tillföra kunden. Vare sig det gäller en app du utvecklar, en artikel som ska skrivas, en grafisk profil som ska tas fram eller kanske en support-retainer du vill offerera. Som min kloka branschkollega och sparring-partner Jennifer också konstaterar: “Ditt bästa förhandlingsläge är att inte vara desperat”.
Det här kan låta väldigt hårt. Som frilansande skribent är jag givetvis fullt medveten om att det finns gott om oseriösa uppdragsgivare därute (och vet hur det känns att råka ut för dem). Baserat på många inlägg som florerar kring prissättningstemat noterar jag dock att det finns en hel del (ur mitt perspektiv) felaktigt fokus kring frågan. Precis som du månar också jag om att få betalt och om min rättighet att få skälig ersättning.
Att utgå ifrån det perspektivet när vi som frilansare pratar med våra kunder är dock rent ut sagt synnerligen korkat. Dessutom riskerar vi att sabotera för oss själva.
Varför?
Hur då?
Jo, därför att ur kundens perspektiv måste givetvis investeringskostnaden för att ta in dig som konsult alltid ställas i relation till övriga alternativ. Exempelvis att anställa någon istället, köpa annonsutrymme eller att försöka göra jobbet själv in-house. Ur kundens perspektiv är det därmed i princip fullständigt ointressant vad du behöver för att gå runt som frilans, eller hur du skapat din affärsmodell för att säkerställa att du gör det.
Det är alltid utifrån kundens perspektiv du måste utgå när du ska sälja in dig. Investeringsbeslutet om dina tjänster grundar sig dessvärre aldrig på vad som är moraliskt rätt eller riktigt – det kommer att grunda sig på det bedömda värdet du kan tillföra personen och/eller företaget ifråga.
Därför gör du också klokt i att lyfta fram den aspekten när du säljer. Genom att fokusera på vad du kan tillföra och hur du konkret har en plan för att göra det så minimerar du även risken för att fastna i detaljdiskussioner om hur du egentligen räknat på din prissättning. Sätt dig i förarsätet – våga äga och kommunicera ditt värde!
Learning by doing
Men hur påvisar du då detta evinnerligt uttjatade ”värde”? I vilken ände ska du börja nysta för att försöka hitta det som gäller för just dig?
För en sak är säker – du kan läsa hur många smarta, kloka och tankeväckande inlägg som helst, men till syvende och sist är det fortfarande ett hands-on-jobb du måste göra för att omsätta råden i praktiken.
Det är möjligt att det bara är jag som är överdrivet självdestruktiv, men jag tror inte det. Baserat på vad jag ser och hör runtomkring mig verkar vi vara många tvivlande företagarsjälar som titt som tätt drabbas av Dunning-Kruger-effekten och är övertygade om att allt vi tar i med största sannolikhet är det värsta skräpet vi någonsin producerat.
Mot den bakgrunden vill jag tillsammans med Brainville kasta ljus på vanliga problem som du garanterat stött på som frilans. Det handlar både om faktiskt upplevda kundproblem, men även om mentalt upplevda á la effektivt självsabotage som på destruktiva sätt blockerat mig totalt från handling ibland.
Sharing is caring som bekant, så vartefter vi diskuterar problemen passar jag också på att dela med mig av mina tankar, tips och råd för hur du kan hantera dem. Redo? Härligt! Låt oss strax dyka in i ett väldigt vanligt problem, nämligen det här med att höfta lite mellan tummen och pekfingret… imorgon hittar du nästa avsnitt i vår bloggserie, trevlig läsning!
- Frilansguiden, avsnitt 1: Rätt betalt som frilans – hur gör man?
- Frilansguiden, avsnitt 2: ”Mellan tummen och pekfingret”
- Frilansguiden, avsnitt 3: Det här med äpplen och päron…
- Frilansguiden, avsnitt 4: Rabattjägarna och Blyga Beata
- Frilansguiden, avsnitt 5: Kontrollbehovs-Konrad och kalkylerna
- Frilansguiden, avsnitt 6: Kritiska Kristina vaknar till liv
- Frilansguiden, avsnitt 7: Fort och fel