Frilansguiden, avsnitt fem: Kontrollbehovs-Konrad och kalkylerna
Hej igen!
Nu är vi halvvägs igenom vår bloggserie om att prissätta och ta rätt betalt som frilanskonsult. Förhoppningsvis har du fått upp tempot inför hösten och har flera intressanta uppdrag på gång. I bästa fall har du bra diskussioner utan större krångligheter eller problem.
Så ser dock inte alltid verkligheten ut och i den här bloggserien tittar vi därför närmare på vanliga problem du kan stöta på som konsult.
Den här veckan har turen kommit till:
Kontrollbehovs-Konrad och kalkylerna
🤷♀️Problem #5: Din kontaktperson hos kunden är oerfaren när det gäller att köpa in konsulttjänster inom ditt ämnesområde. Hen är i grunden inte snål, men har ett kontrollbehov som gör att hen inte kan låta bli att nagelfara varje detalj av ditt offererade upplägg.
🚩Risk: Istället för att komma igång och jobba för att nå önskat resultat fastnar ni hela tiden i hypotetiska frågor och diskussioner om vad som kan tänkas gå si, vad som kan tänkas så i ett samarbete och hur lång tid X, Y och Z kommer att ta.
✅Lösning: här finns tyvärr ingen one size fits all, utan du bör försöka läsa av kunden så gott det går och anpassa dina insatser därefter.
Här nedan delar jag dock med mig av tre beprövade lösningar jag själv applicerat med gott resultat i dylika situationer:
- Lägg lite extra krut på offerten och försök ge din mest pedagogiska förklaring av vad olika arbetsmoment syftar till. I lägen där det är fullt rimligt att det är svårt för kunden att bedöma rätt nivå på investering, exemplifiera gärna med hur du jobbat med någon annan kund och hur de då resonerade sig fram till beslutet.
Inom min bransch, kommunikation- och marknadsföring, är just detta med hur lång tidsåtgång man bör och ska planera för olika insatser en ofta förekommande fråga. Jag försöker att leva som jag lär och därmed också göra det här uttrycket med skräddarsydda lösningar rättvisa – därför är det tyvärr sällan som det finns ett ”rätt” svar på den typen av frågor. Att få höra hur andra företag gjort och hur det fungerar generellt verkar dock ofta förlösande, betryggande och underlättar för din uppdragsgivare att översätta teori till egen praktik. (Och därmed också att ge ett go för att ni ska kunna köra igång!). - Använd ”mellan tummen och pekfingret” till din fördel. Tidigare i den här serien pratade vi om det problematiska med att försöka uppskatta en kostnad á mellan tummen och pekfingret. Det är sällan optimalt utifrån ett rent legalt och avtalsmässigt perspektiv att jobba på det sättet, MEN står det och väger mellan att bli ett ja eller ett nej för din affär kan det här vara precis det som din kund behöver för att kunna ta frågan vidare.
Du kan använda det här angreppssättet till fördel för både kunden och dig genom att kommunicera exempelvis hur det brukar se ut i genomsnitt. Vet du med dig att normalt utvecklingstid för till exempel en app utgörs av X antal timmar – säg det. Vet du också med dig att kunder ofta försökt hålla ner kostnaderna för för- och efterarbete och att det senare brukar behöva justeras – var också tydlig med det. Du kan till exempel skriva till kunden att apputvecklingen normalt sett tar mellan 70-80 timmar för en app som kravställs utifrån ett visst antal funktioner. Dessförinnan behöver du även ett antal timmar för förarbete och efterproduktion, exakt hur många varierar väldigt mycket men förslagsvis kan ni tillsammans jobba utifrån ett maxtak om 10 timmar.
Min erfarenhet är att det ofta lugnar de flesta kunder. En del har kanske otrevliga överraskningar i bagaget från tidigare konsulter som de fått, i sitt tycke, oväntat höga fakturor ifrån och nu när kunden pratar med dig kanske han eller hon helt enkelt bara vill säkerställa en tydligare arbetsprocess för alla den här gången.
Vilket i sin tur för in mig på min sista punkt:
- Bemöt proaktivt kundens osäkerheter och stress. Avdramatisera och berätta om hur det är att jobba med dig! Informera kunden om hur dina faktureringsrutiner ser ut, att du fakturerar löpande och givetvis alltid skickar med en tydlig specifikation till kunden på vad du gjort med dina timmar.
Många uppdragsgivare är stressade. De rapporterar i sin tur till sina chefer ovanför som i sin tur rapporterar vidare och så vidare. Kunden har inte alltid tid eller incitament att börja nagelfara dina fakturor och underlag, men vill och behöver initialt veta att hen kan gå i god för att du är en samarbetspartner de kan lita på. En sådan basal sak som det här med att vara lite övertydlig med att kunden kommer att få en specifikation varje månad är förvånansvärt kraftfullt. Det borde vara en självklarhet, men kanske är det inte det?
Oavsett, sitter du fast i detta nu med en egen Kontrollbehovs-Konrad – våga testa något av förslagen ovan och se om ni inte kan komma vidare.
Lycka till och hoppas att det lossnar!
/Malin
- Frilansguiden, avsnitt 1: Rätt betalt som frilans – hur gör man?
- Frilansguiden, avsnitt 2: ”Mellan tummen och pekfingret”
- Frilansguiden, avsnitt 3: Det här med äpplen och päron…
- Frilansguiden, avsnitt 4: Rabattjägarna och Blyga Beata
- Frilansguiden, avsnitt 6: Kritiska Kristina vaknar till liv
- Frilansguiden, avsnitt 7: Fort och fel