Teknisk prosjektledelse i tilknytning til Tolletaten

IT & Telecom
This assignment is no longer available.
Generelt
Tolletatens samfunnsoppdrag er å holde kontroll med varer som innføres til og utføres fra Norge, og sikre at lover og regler for grensekryssende vareførsel etterleves. Dette bidrar til at Norge er et bærekraftig, trygt og rettferdig land for innbyggere og næringsliv, godt tilrettelagt for internasjonal handelsvirksomhet.

Tolletaten jobber for å gjøre det enkelt og effektivt å følge lover og regler for grensekryssende vareførsel. Samtidig skal vi skape høy oppfattet oppdagelsesrisiko for dem som likevel vurderer smugling, og vi skal avdekke flest mulig av smuglerne. Tolletaten støtter også en rekke samarbeidende myndigheter, som hele statens representant der varer krysser grensen.

Omfanget av varer som krysser grensen er stort, og volumet har økt over mange år. Tolletaten er avhengig av å digitalisere prosesser for å håndtere volumet og sikre harmonisering med EU sitt regelverk. Et mål er å tilby en mest mulig effektiv og sømløs grensepassering der varer frigjøres automatisk, og der det ikke er behov for kontroll eller manuell behandling.

Beskrivelse av oppdraget
Tolletatens digitaliseringsprogram spiller en nøkkelrolle i utviklingen av fremtidens Tolletat. Gjennom programmet utvikles og operasjonaliseres Digitoll-konseptet. Konseptet er tredelt og baserer seg på følgende sentrale forutsetninger:

• informasjon leveres digitalt, før eller senest ved grensepassering.
•Tolletaten behandler og risikovurderer informasjon før eller senest ved ankomst.
• en i størst mulig grad automatisert grensepassering med automatisk frigjøring for valgt prosedyre.

En størst mulig grad av automatisert grensepassering er avhengig av at nødvendig informasjon om transporten, og om varene/forsendelsene ombord, er innsendt elektronisk og behandlet før grensepasseringen.
Resultatet av behandlingen kan her for enkelhets skyld omtales gjennom begrepene «tommel opp» og «tommel ned»:
•Tommel opp: Hverken maskinell risikovurdering eller manuell objektutvelgelse har funnet noe som skulle tilsi at det er grunn til å se nærmere på denne transporten
•Tommel ned: Maskinell risikovurdering og/eller manuell objektutvelgelse har funnet at det er indikasjoner i innsendte varedeklarasjoner eller forflytningsinformasjon (informasjon i hht melde og opplysningsplikten), som sammenholdt med tidligere kontroller, etterretningsopplysninger eller lignende, tilsier at transporten må vies særskilt fokus.

For transporter på vei/ferge er det for de to tollstedene med mest trafikk (Svinesund og Ørje) etablert en grensepasseringsløsning (bestående av ANPR-kameraer, deteksjonssløyfe og lyssignal) som identifiserer kjøretøyene som ankommer og som gir signal til sjåførene om transporten har fått «tommel opp» eller «tommel ned».

Den eksisterende grensepasseringsløsningen på de to stedene ble satt opp som midlertidige løsninger for noen år siden. Basert på erfaring fra bruken av løsningen, næringslivets økte bruk av Digitoll og konkrete forbedringspunkter, er det behov for en helhetlig gjennomgang og forbedring/utbedring av eksisterende grensepasseringsløsning på Svinesund og Ørje.

Til dette arbeidet søker vi bistand fra en teknisk prosjektleder til planlegging/prosjektering, samt gjennomføring og koordinering/oppfølging av identifiserte tiltak. Samhandling med interne og eksterne aktører, herunder IT-divisjonen i Tolletaten, Statsbygg, Statens vegvesen, leverandører av teknisk utstyr og entreprenører vil være en sentral del av arbeidet. Det kan også bli aktuelt å bistå i gjennomføringen av en/flere anskaffelser i tilknytning til dette arbeidet.

Krav til kvalifikasjoner
•Høyere relevant utdanning fra høgskole/universitet
•Relevante sertifiseringer

Erfaring/kompetansekrav:
Konsulenter som tilbys for dette oppdraget forventes å inneha følgende kvalifikasjoner:
•Erfaring fra planlegging/prosjektering av oppsett, utbedring og/eller utrulling av teknisk infrastruktur
•Erfaring fra prosjekt-/prosessledelse
•Erfaring fra gjennomføring av prosjekter/tiltak med mange involverte aktører, herunder koordinering og oppfølging av disse aktørene
•Teknisk/praktisk erfaring fra oppsett og drift av teknisk infrastruktur er ønskelig
Minimum 3 års dokumentert erfaring fra arbeid med planlegging/prosjektering av oppsett, utbedring og/eller utrulling av teknisk infrastruktur

Personlige egenskaper/egenskaper som er relevante:
•God muntlig og skriftlig formuleringsevne
•Evne til å arbeide strukturert og nøyaktig
•Gode samarbeidsevner
•Operativ
•Løsningsorientert/pragmatisk

Er dere et produksjonsselskap? Før kandidater fra produksjonsselskap kan presenteres for kunde kreves det en tredjeparts vurdering eller egenærklering som bekrefter at deres selskap oppfyller alle krav som kreves for å klassifiseres som produksjonsselskap.

Antall konsulenter: 1
Varighet på delavtale: Ca. så raskt som mulig – 31.12.24, med opsjon på forlengelse i inntil 12 måneder
Arbeids-belastning:50%
Arbeidssted:Tolletatens lokaler i Oslo – Helsfyr/remote
Infrastruktur
 Oslo, Oslo
Duration
12/04/2024 - 31/12/2024