ITC söker en Projektledare (resursfördelning skola) till Sigtuna kommun

IT & Telekom
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
Benämning på uppdrag:
Modell för fördelning av ekonomiska resurser inom förskola och skola.

Roll:
Projektledare

Bakgrund:
Utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag i Mål- och budget 2024-2026 att genomföra en genomlysning av resursfördelningen till grundskolor, för att långsiktigt stärka arbetet med skolpengen som instrument för högre kvalitet, bättre kunskapsresultat och för att elever i behov av särskilt stöd får det stöd de behöver så tidigt som möjligt under sin skolgång. Uppdraget avser grundskola men förvaltningen ser behov av att genomlysa barnpengen som fördelas till förskola.

Nuläge:
Nuvarande modell har tillämpats under flera års tid. Under åren har dels kommunens socioekonomiska förutsättningar förändrats, dels har övriga ekonomiska förutsättningar såsom statsbidrag förändrats över tid. Vidare har både kommunen och förvaltningen genomgått organisatoriska förändringar. Detta har medfört att vi tillämpar en modell som saknar förankring i organisationen och som är svår att överblicka och som därmed är i behov av en genomlysning.

Uppdragsbeskrivning och leveransmål:
Uppdraget innebär en genomlysning av nuvarande resursfördelningsmodell för förskola, fritidshem, förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola samt skapa en ny resursfördelningsmodell och visa konsekvenserna av denna.

Genomlysningen ska innefatta samtliga delar av grundbeloppet, den socioekonomiska ersättningens utformning och även samtliga övriga resurser. En viktig frågeställning är hur resursfördelningen och den socioekonomiska ersättningens utformning stödjer det kompensatoriska uppdraget. En del av detta är att föreslå hur en uppföljningsmodell skulle kunna se ut med avseende på socioekonomisk ersättning och dess kompensatoriska effekter.

Genomlysningen syftar dels till att utreda nuvarande modells ändamålsenlighet utifrån en likvärdig resursfördelning i förskola, grundskola (inklusive förskoleklass och fritidshem) och anpassad grundskola samt dels att föreslå en uppdaterad modell som uppfyller målen nedan:
• Likvärdiga ekonomiska förutsättningar för skolorna att anpassa skolverksamheten efter barnens och elevernas förutsättningar och behov
• Ökade förutsättningar för en långsiktig planering i skolan
• Ökad transparens och medvetenhet avseende hur resurser nyttjas i utbildningsverksamheten och vilka effekter som uppnås.

Kompetenskrav på konsult

SKA-krav: Konsultens (konsulternas) erfarenhet:
• Konsulten SKA ha kunskap och erfarenhet med att arbeta fram modeller för barn- och skolpeng, minst 3-5 års erfarenhet.
• Konsulten SKA ha kunskap om förskolans och grundskolans ekonomiska styrning och gällande lagkrav, minst 3-5 års erfarenhet.
• Konsulten SKA ha kunskap om kommunal ekonomisk styrning, minst 3-5 års erfarenhet.

• Konsulten BÖR ha insikt om kommuners arbete med intern resursfördelning, interkommunal fördelning samt bidrag till fristående huvudmän (meriterande).


Referensuppdrag:
Konsulten SKA lämna en (1) referens från ett tidigare liknande uppdrag som är utförda de senaste åren där det framgår följande:
• Uppdragsgivare samt kontaktuppgifter till referent
• Beskrivning av uppdrag (tidsperiod, arbetsuppgifter, leverans).

Genomförandebeskrivning:
Konsulten SKA göra en genomförandebeskrivning på hur de kan tänka sig att uppdraget ska genomföras för att matcha Sigtuna kommuns önskemål och krav.

Konsultens personliga egenskaper:
Analytisk, lyhörd, engagerad.

Handlingar som skall ingå vid svar på förfrågan
• CV för konsulten
• Svar på SKA- och BÖR-krav (använd bifogad matchningsmall)
• Referensuppdrag (minst ett uppdrag)
• Genomförandebeskrivning
• Timpris
• Tillgänglighet.

Period:
Uppdraget startar snarast och pågår till 2024-10-31 med möjlighet till förlängning.

Omfattning:
Omfattningen på uppdraget är uppskattat till 200-250 timmar under uppdragstiden.
Uppdraget ska utföras enligt vad som anges i uppdragsbeskrivningen.
Uppdraget genomförs på plats hos Sigtuna kommun i Märsta samt på distans efter överenskommelse med beställaren.

• Svara med en välskriven CV som matchar kravbild och svara på de olika SKA- och BÖR-kraven, lägg in din kandidat i ITC Portal snarast.
• ITC presenterar kandidater löpande och återkopplar till dig om vi offererar din konsult för uppdraget.

ITC Network är sedan juni 2020 ramavtalsleverantör till Sigtuna kommun.
 Stockholm, Stockholms län
Period
2024-03-18 - 2024-10-31