ITC söker en Verksamhetsutvecklare (organisationsstyrning) till Upplands Väsby kommun

IT & Telekom
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
Roll:
Verksamhetsutvecklare

Bakgrund:
Sedan valet 2022 har Upplands Väsby kommun ny politisk ledning och sedan hösten 2023 ny kommundirektör. Det finns ett tydligt politiskt fokus på ett socialt hållbart Väsby med ett starkt medborgarperspektiv.

Den politiska viljeinriktningen upplevs inte få önskad utväxling genom verksamheterna på kontoren. Det politiska styret vill ha svar på frågan, hur får vi det vi vill att hända? Det efterfrågas ledarskap samtidigt som man på kontoren har svårt att ta emot styrsignaler och anpassa verksamheterna utifrån dessa.

Det finns en historik som fortsatt präglas av ledarskap som intervenerade långt ut i organisationen, men som inte förmådde att överbrygga och bygga samman självständiga och starka kontor. Kommundirektören ser därför behov av andra arbetssätt. Kommunledningsgruppen (KLG) behöver axla en annan roll och vara kulturbärare i förändringsarbetet. Förmågan att gemensamt prioritera vilka frågor som ska hanteras av kommunledningsgruppen behöver stärkas. KLG behöver också fokusera på hur de säkerställer att prioriterade frågorna får genomslag i verksamheterna.

Styrkedjan mellan kommunledningsgruppen och kontorens ledningsgrupper behöver förtydligas och utvecklas. Ledningsgrupperna på kontoren behöver också vara kulturbärare i hur de leder och styr verksamheterna. För att medarbetarna ska involveras i förändringsarbetet behöver cheferna ges utrymme att hantera kärnverksamheterna.

Samspelet mellan kommunledningskontoret och kontoren behöver utvecklas. Det behöver skapas en samsyn om hur man ska samspela mellan rollen och uppdraget i att vara stödrespektive kärnverksamhet.

Nuläge:
På kommunledningskontoret blir tjänsten som biträdande kommundirektör vakant, tjänsterna näringslivschef och verksamhetschef digitalisering blir snart vakanta och tjänsten som ekonomi- och digitaliseringsdirektör är under rekrytering och även tjänsten. Vakanserna skapar i det korta perspektivet ökad arbetsbelastning för kvarvarande funktioner, men medför även organisatoriskt handlingsutrymme. För att kunna nyttja handlingsutrymmet ska kommunorganisationens behov av styrning och stöd inventeras för att med det som underlag kunna utveckla kommunledningskontoret. Samtidigt behöver löpande arbetsuppgifter omhändertas.

Uppdragsbeskrivning:
I uppdraget ingår att i samarbete/samverkan med biträdande kommundirektör:
• Stärka samarbetet mellan kommunledningskontoret och övriga kontor utifrån dess olika roller. Denna del ska innefatta kartläggning av nuläge för kommunledningskontorets funktioner för styrning och stöd
• Stärka leveransförmågan i organisationen från kommunledning ut på respektive kontor. Denna del ska innefatta att i ett framåtsyftande perspektiv inventera behov av styrning och stöd i kommunkoncernen
• Föreslå och implementera processer och arbetssätt för styrning och stöd i kommunkoncernen samt organisation för styrning och stöd på kommunledningskontoret.
• Att genomföra de uppdrag på KLK som kommundirektör i samråd med KLG väljer att prioritera.
I rapporten ge konkreta förslag till kommundirektören kring hur arbetet i kommunledningsgruppen kan utvecklas.

Leveransinnehåll:
Leverans sker i form av konkreta förslag rapport i ppt-format och i genomförande av förändringar på KLK i samråd med KD.

Kompetenskrav på konsult
SKA- och BÖR-krav: Konsultens erfarenhet:
• Konsulten SKA ha erfarenhet och kunskap av processledning, minst 5 års erfarenhet.
• Konsulten SKA ha god insikt och förståelse av arbete i politiskt styrd organisation, dess olika parter och förutsättningar.
• Konsulten SKA ha erfarenhet inom processkartläggning.
• Konsulten SKA ha erfarenhet av översyn av politisk organisation.
• Konsulten SKA ha erfarenhet av utveckling av organisationer.


Handlingar som skall ingå vid svar på förfrågan
• CV för konsulten
• Svar på SKA-krav (använd bifogad matchningsmall)
• Timpris
• Tillgänglighet.

Period
Uppdraget startar 2024-03-11 och pågår till 2024-09-07 med möjlighet till förlängning till 2024-12-31.

Omfattning:
Omfattning på uppdraget är minst 80% av en heltid.
Uppdraget ska utföras enligt vad som anges i uppdragsbeskrivningen.
Uppdraget genomförs på plats i Upplands Väsby.

• Svara med en välskriven CV som matchar kravbild och svara på de olika SKA- och BÖR-kraven, ASAP
• ITC presenterar kandidater löpande och återkopplar till dig om vi offererar din konsult för uppdraget.

ITC Network är sedan 2023 ramavtalsleverantör till Upplands Väsby kommun.
 Stockholm, Stockholms län
Period
2024-03-11 - 2024-09-07