Utredning Statistik och Data

Management & Strategi
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
Uppdragsbeskrivning
För uppdraget beräknas maximalt två konsulter behövas varav en (1) senior som leder uppdraget. Avstämning ska ske löpande med företrädare för beställaren.

kunden är även en så kallad beredskapsmyndighet och sektorsansvarig myndighet för beredskapssektorn livsmedelsförsörjning och dricksvatten

För att fullfölja dessa uppgifter och uppdrag är det väsentligt att Livsmedelsverket har den information som behövs. Det finns ett behov att tydliggöra vilken central information i form av data och statistik som myndigheten har och behöver ha, samt hur den ska tillgängliggöras och hur ägandeskapet ska se ut. Målet är att skapa en tillgänglig och funktionell struktur för data, för att möjliggöra väl fungerande datadrivna analyser.

För uppdraget finns en intern arbetsgrupp bestående av en enterprise arkitekt, två statistiker samt en utvärderare. Arbetsgruppen behöver förstärkning i form av konsultstöd som kan bistå i utredningarbetet och att sammanställa en slutrapport.

Följande moment ingår i uppdraget:
•Kartläggning av vilken verksamhetsdata och statistik som finns inom Livsmedelsverket, dvs där primär lagring och insamling av data sker via myndigheten. Men även där vår data lagras i andra externa system. I kartläggningen ingår att specificera var ägandeskapet ligger.
•Kartläggning av vilken övrig verksamhetsdata/statistik som används inom Livsmedelsverket och vilka källor den kommer ifrån.
•Kartläggning av vilken verksamhetsdata/statistik som skulle behövas inom Livsmedelsverket, i nuläget och på lite längre sikt.
•Kartläggning av vilka utmaningar som finns för att få tillgång till den data myndigheten använder och den data myndigheten bedömer behövs.
•Identifiera vilka förutsättningar som behöver vara på plats för att Livsmedelsverket ska få tillgång till den data/statistik som myndigheten bedömer behövs. Detta kan bland annat vara juridiska krav eller strukturer kring data governance.
•Identifiera vad som krävs för att vara en statistikmyndighet, och vilka fördelar och utmaningar det finns med att vara statistikmyndighet.
•Identifiera vad som krävs för att vara en grunddatadomänansvarig myndighet.
•Tydliggöra nyttorna med en datadriven myndighet.
 
Den första punkten är påbörjad. Särskilt stöd behöver de i punkterna 6-8. Hur arbetet praktiskt ska genomföras ingår i den gemensamma planeringen av uppdraget vid uppstartsmöte. Löpande avstämningar kommer ske under projektet gång.

Önskat resultat är:
•Dokumentation kring vad som krävs för att vara en statistikmyndighet och grunddatadomänsvarig myndighet, och vilka fördelar och utmaningar det finns med det.
•Dokumentation kring de delar som konsulten varit ansvarig för att ta fram, avseende vilken verksamhetsdata och statistik som myndigheten använder sig av.
•Dokumentation kring de delar som konsulten varit ansvarig för att ta fram, avseende vilken verksamhetsdata och statistik som myndigheten bedömer behövs nu och på längre sikt.
•Dokumentation kring gapanalys avseende punkt 2 och 3, samt vad som skulle kunna vara möjliga vägar att överbrygga de gap som kommer fram i analysen.
•En dokumentation kring nyttorna med att utveckla mer datadriven verksamhet.
Hur dokumentationen och redovisningen ska ske specificeras vid uppstartsmöte. Slutredovisning behöver ske både muntligt och via skriftlig rapport.

De konsulter som uppfyller ställda ska-krav och utifrån bedömningen av bör-kraven ovan bedöms ha möjlighet att tilldelas uppdraget bjuds in till intervju. Varje intervju beräknas ta ca 45 minuter. Observera att intervjun hålls digitalt. Intervjun ska genomföras med den för uppdraget utsedda uppdragsansvariga seniora konsulten. Vid intervjun kommer kompetens och erfarenhet att bedömas igen, men också förmågan att genomföra uppdraget med god kvalitet. Under intervjun kommer även konsulten att få presentera sin syn på uppdraget. Konsulterna ska vara tillgängliga för intervjuer under vecka 15.

Sista svarsdatum: 2024-03-21
Start-slut + option: Omgående – 2024-06-30 + option: ca 200h. 
Stationeringsort: Uppsala
Omfattning: 450h + option: 200h.

Ska-krav

Senior konsult:
-Minst tio års erfarenhet av att ha arbetat som konsult inom verksamhets- och organisationsutveckling.
-Ansvarat för större konsultuppdrag inom området verksamhets- och organisationsutveckling.
-Erfarenhet av att driva förändringsarbete.
-Erfarenhet av att, som konsult, arbeta med personer i ledande befattningar.
-Erfarenhet av projektledning.
-Erfarenhet av självständigt konsultarbete med kundansvar.
-Relevant akademisk utbildning.

Sammantaget ska konsulten/konsulterna ha:
•Kunskap om data- och statistikhantering.
•Erfarenhet av kartläggning och gapanalys.
•God kännedom hur statliga myndigheter är organiserade och styrs.

Därutöver ska konsulten eller konsulterna var för sig ha:
•God kommunikativ förmåga i tal och i skrift på svenska.
•Ett resultatorienterat fokus.

Referensuppdrag:

-Bifoga cv samt ett referensuppdrag per offererad konsult som visar på kravuppfyllnaden enligt ovan. Uppgifter om utfört referensuppdrag och kontaktperson(er) hos uppdragsgivaren ska lämnas i bilaga 1 - Referensuppdrag.
-I bilagan referensuppdrag ska aktuella kontaktuppgifter finnas till den eller de personer som under uppdraget arbetat med konsulten.
-Bilagan måste vara fullständigt ifylld.
-Livsmedelsverket förbehåller sig rätten att kontakta referensen för att verifiera att ska-kraven ovan är uppfyllda.

Bör-krav 
-Konsulten bör ha erfarenhet av projektledning och utredningar inom området data- och statistikuppbyggnad. Detta kommer att kontrolleras genom konsultens CV, beskrivning av referensuppdraget samt genom referensuppdragets kontaktperson(er).
- För uppdragets utförande är det viktigt att konsulten har en god samarbetsförmåga. Detta kommer att kontrolleras genom referensuppdragets kontaktperson(er.)
 
Återkom till mig senast 21/3 med nedan
•CV på svenska där det tydligt framgår hur respektive krav uppfylls
•Timpris 
•Om UK, bolags- och kontaktuppgifter 

Tack på förhand!
Vänligen, QFortis

Förändringsarbete
Projektledning
 Uppsala, Uppsala län
Period
ASAP - 2024-06-30