HR-specialist arbetsmiljö

Human Resources
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
Description

HR-specialist arbetsmiljö
  Uppdragsspecifikation Bakgrund
Region Stockholm har det övergripande ansvaret för att alla som bor i, eller besöker, regionen ska ha tillgång till en väl utbyggd, lättillgänglig och pålitlig kollektivtrafik. I Trafikförvaltningens (TF) uppdrag ligger att bereda och verk­ställa beslut om inriktning och omfattning för en långsiktigt hållbar kollektiv­trafik. Dessutom ansvarar vi för styrning och uppföljning av trafikdrift samt upprätthållandet av infrastrukturens funktion, säkerhet och värde. Varje dag reser mer än 700 000 personer med den allmänna kollektivtrafiken, det vill säga resor med tunnelbana, bussar, pendeltåg och lokalbanor. Som anställd eller konsult förväntas man att efterleva Trafikförvaltningens värderingar vilket är:
 
Öppenhet: Ett enkelt hej kan leda till så mycket. Genom att bjuda in och dela med oss skapar vi en offentlig verksamhet med ett öppet klimat. Vi jobbar för hela regionens invånare. Alla räknas.
 
Kompetens: Hos oss vågar vi välja en riktning, men vi har också modet att tänka om. Vi tar tillvara på varandras kunskap och vill hela tiden lära mer. Här finns möjligheter att växa och utvecklas.
 
Pålitlighet: Tillsammans levererar vi kollektivtrafik och utvecklar den för fram­tiden. Vi är tydliga med både förväntningar och utmaningar. Om något inte fungerar förklarar vi varför och tar ansvar.
 
Samverkan: Hos oss är alla en del av helheten, det ger energi. Vi inkluderar alla som behövs för att vi ska kunna nå de gemensamma målen.
 
HR ansvarar för att genom processer, strukturer och arbetssätt skapa förutsättningar för att trafikförvaltningen ska vara en god arbetsgivare som, i enlighet med regionens anvisningar, kollektivavtal och arbetsrättslig lagstiftning kan kompetensförsörja verksamheten. Inom ramen för detta har HR ett särskilt funktionsansvar för arbetsmiljö, arbetsrättsliga frågor, inklusive hantering av bisysslor samt för den strategiska kompetensförsörjningen inom förvaltningen.
 
 
1        Beskrivning av avdelningen
HR-avdelningen på trafikförvaltningen behöver stärka upp med en HR-specialist med fokus på arbetsmiljö för att möta den snabba utvecklingen kopplat till digitalisering och kompetensförsörjning.
 
Hos oss på trafikförvaltningen får du jobba med starka varumärken som SL, Waxholmsbolaget, Färdtjänst i Region Stockholm och Spårvägsmuseet. 
Tillsammans ansvarar vi för halva Sveriges kollektivtrafik och vi har höga ambitioner. Vi utvecklar en av världens mest hållbara och attraktiva kollektivtrafik. Och vi jobbar dagligen med att minska vår miljöpåverkan, öka social hållbarhet och ansvarfullt förvalta våra gemensamma medel. Utan oss stannar Stockholm. 
 
2        Beskrivning av uppdraget
Som HR-specialist på trafikförvaltningen har du en viktig roll i att utveckla det verksamhetsstöd som HR erbjuder avseende arbetsmiljö. Du är med och utvecklar det interna arbetssättet kopplat till digitalisering och verksamhetsnära HR-stöd. Du blir en del av en ambitiös och härlig HR-avdelning som består av tre team. Du rapporterar till chef för Utveckling och verksamhetsstöd och jobbar nära HR-partners och strateger.  
 
Konsultuppdraget är under perioden 2024-2025.  
 
Några exempel på arbetsuppgifter: 
 
·     Utifrån Region Stockholms centralt framtagna policys, verktyg och utbildningar inom systematiskt arbetsmiljöarbete utveckla, paketera, implementera och följa upp lokala arbetssätt på trafikförvaltningen.  
·     Kunskapsstöd till verksamheten i förhållande till lagar och förordningar inom arbetsmiljöområdet liksom regionens riktlinjer på området.  
·     Samordning av SAM-aktiviteter under året med bas i verksamhetssystemet Stratsys. 
·     Hjälp vid användandet av verksamhetssystemet Stratsys inom processens olika delar såsom fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter, genomförandet av arbetsmiljöronder, framtagandet av handlingsplan, årlig uppföljning av SAM.  
·     Utveckla chefsnära arbetssätt vid framtagande av handlingsplan inom ramen för systematiskt arbetsmiljöarbete. 
·     Utveckla chefsnära arbetssätt för riskbedömning vid verksamhetsförändring. 
·     Agera på förändringar i lagstiftning och riktlinjer samt fattade beslut genom att uppdatera information på intranät och initiera och implementera nyheter inom HR-organisationen.  
·     Redaktör intranät för HR.  
·     Leda och/eller delta i utvecklingsprojekt.   
·     Delta i genomförandet av utbildning av chefer, skyddsombud och medarbetare.  
·     Uppdatera rutiner för fysisk arbetsmiljö samt delta tillsammans med skyddsombud i genomförandet av arbetsmiljöronder i våra lokaler.  
·     Delta och ta fram underlag till förvaltningens skyddskommitté - möten.   
 
För att trivas och lyckas i rollen behöver du: 
 
Ha förmågan att kunna kommunicera effektivt med både medarbetare och ledning. Detta innebär att du behöver ha goda färdigheter i både tal och skrift samt att kunna anpassa ditt budskap beroende på mottagare och situation. Tack vare din problemlösningsförmåga hittar du smarta arbetssätt kopplat till verksamhetsutveckling och digitalisering. Då du har mycket kontakt med och samverkar med andra funktioner inom verksamheten ser vi att din förmåga att bygga och stärka relationer är god.  
 
 
Det här erbjuder vi dig 
 
Vi är en välkomnande och öppen arbetsplats där vi stöttar och hjälper varandra. Vi vet att nyckeln för att vi ska klara vårt uppdrag är medarbetare som trivs, mår bra och kan utvecklas på jobbet. Därför lägger vi stor vikt vid att säkerställa hållbarhet i vårt arbetssätt, bland annat genom att erbjuda flexibilitet i vardagen och hybridarbete när möjlighet finns. 
 
Konsulten kommer att genomgå arbetspsykologiska tester på Trafikförvaltningen (utförs innan intervju).
Krav avseende:
·         Kompetensmatchning på minst 40% på uppsatt kompetensprofil för HR-specialist
·         Resultat på 5 på Matrigma eller högre
2.1        Utrustning
 
Trafikförvaltningen tillhandahåller en dator samt en arbetsplats på Trafikförvaltningens kontor.
 
2.2        Placering
 
Uppdraget möjliggör för närvarande både arbete på distans (ca 50%) och på plats på kontoret på Kungsholmen i Stockholm. Dagar och tider för detta styrs efter behov i organisationen och efter beställarens godkännande
 
 
3        Uppdragsstart och uppdragsavslut
3.1        Uppdragsstart
 
Innan uppdragsstart ska konsulten ta del av och signera sekretessavtalet (sekretessförbindelse m.m. konsulter) i Magnits portal.
 
Konsulten kan komma att kontaktas för inhämtning av personuppgifter i samband med en kontraktering i onboarding syfte.
 
3.2        Uppdragsavslut
 
I samband med uppdragsavslut genomförs ett slutmöte där resurskonsulten och den som arbetslett resurskonsulten medverkar. Mötet syftar till att återföra erfaren­heter av genomfört uppdrag.
 
 
4        Tidplan och omfattning
Start: 2024-05-06
 
Slut: 2025-12-31
 
Förlängningsoptioner: Beställaren har möjlighet att med befintliga kontraktsvillkor förlänga kontraktstiden med ytterligare 1+1 år
 
4.1        Uppdragets omfattning: 40 timmar per vecka
 Stockholm, Stockholms län
Period
2024-05-06 - 2025-12-31