Senior Strateg säkerhetsskydd – med särskilt ansvar för samordning

Övrigt
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
Description

Senior Strateg säkerhetsskydd – med särskilt ansvar för samordning
  Uppdragsspecifikation Bakgrund
Region Stockholm har det övergripande ansvaret för att alla som bor i, eller besöker, regionen ska ha tillgång till en väl utbyggd, lättillgänglig och pålitlig kollektivtrafik. I Trafikförvaltningens (TF) uppdrag ligger att bereda och verk­ställa beslut om inriktning och omfattning för en långsiktigt hållbar kollektiv­trafik. Dessutom ansvarar vi för styrning och uppföljning av trafikdrift samt upprätthållandet av infrastrukturens funktion, säkerhet och värde. Varje dag reser mer än 700 000 personer med den allmänna kollektivtrafiken, det vill säga resor med tunnelbana, bussar, pendeltåg och lokalbanor. Som anställd eller konsult förväntas man att efterleva Trafikförvaltningens värderingar vilket är:
 
Öppenhet: Ett enkelt hej kan leda till så mycket. Genom att bjuda in och dela med oss skapar vi en offentlig verksamhet med ett öppet klimat. Vi jobbar för hela regionens invånare. Alla räknas.
 
Kompetens: Hos oss vågar vi välja en riktning, men vi har också modet att tänka om. Vi tar tillvara på varandras kunskap och vill hela tiden lära mer. Här finns möjligheter att växa och utvecklas.
 
Pålitlighet: Tillsammans levererar vi kollektivtrafik och utvecklar den för fram­tiden. Vi är tydliga med både förväntningar och utmaningar. Om något inte fungerar förklarar vi varför och tar ansvar.
 
Samverkan: Hos oss är alla en del av helheten, det ger energi. Vi inkluderar alla som behövs för att vi ska kunna nå de gemensamma målen.
 
1        Organisationsbeskrivning
1.1        Teknikavdelningen (TE)
Teknikavdelningen ser till att regionens kollektivtrafik har väl fungerande anläggningar, fordon och fartyg över tid. Intäkter, nöjda kunder och en positiv kundupplevelse säkras genom aktiv förvaltning och utveckling av kommersiella avtal och stationsutformningar.
 
Teknikavdelningen är delaktig i tillgångens hela livscykel, vilket betyder kravställning för nya tillgångar, förvaltning av befintliga och avveckling av dessa.
 
900 000 kvm uthyrningsbar yta, 150 stationer, cirka 47 mil spår med 1 100 växlar, 29 bussdepåer, 460 hissar och 500 rulltrappor är några exempel på tillgångar som teknikavdelningen kravställer, förvaltar och följer upp.
 
Teknikavdelningen, som är anläggningsägare och förvaltare av trafikförvaltningens tillgångar, ansvarar för att dessa uppfyller de krav som anges i tillstånden för infrastrukturförvaltare.
 
1.2        Säkerhetsavdelningen
Säkerhetsavdelningen (SÄK) på trafikförvaltningen fungerar som stöd till avdelningarna i alla typer av säkerhetsfrågor.
 
Inom säkerhetsavdelningen finns Grupp säkerhetsskydd som leds av en gruppchef. Gruppen utvecklar, leder och samordnar arbetet inom säkerhetsskydd. Inom gruppen finns centrala specialister och strateger som arbetar med strategisk utveckling, ledning och samordning. Gruppen samordnar och leder också de resurser som inom respektive avdelning och projekt.
 
 
2        Beskrivning av uppdraget
Uppdraget som strateg inom säkerhetsskydd är främst strategiskt men innehåller även operativt stöd och rådgivning. I uppdraget ingår ett antal ansvarsområden där du rapporterar direkt till gruppchef för säkerhetsskydd.
 
2.1.1        Områdesansvarig (OA) – exponering av säkerhetskänslig verksamhet
Ansvar för att utveckla, samordna och implementera området för exponering av säkerhetskänslig verksamhet (säkerhetsskyddad upphandling). Vara expert vid frågor som rör ämnesområdet.
 
2.1.2        Områdesansvarig (OA) – avdelningsnära säkerhetsskydd
Ansvara för att utveckla, samordna och vara sammanhållande för avdelningsnära säkerhetsskyddsarbete. Det avdelningsnära säkerhetsskyddet består av anställda och konsulter som har till uppdrag att på avdelningsnivå stötta verksamheten inom säkerhetsskydd.
 
För att skapa en struktur med en eskaleringsordning så ska den som är områdesansvarig hålla samman utvecklingsfrågor, hantera dessa med gruppchef eller annan strateg med områdesansvar. Inom arbetsområdet ingår även samordning för on-boarding och off-boarding av resurser. Till din hjälp finns en administratör för administrativa och praktiska frågor.
 
2.1.3        Säkerhetsskyssamordnare – teknikavdelningen
Teknikavdelningen har idag ett antal resurser som arbetar inom det avdelningsnära säkerhetsskyddet. Som säkerhetsskyddssamordnare ska du arbeta i linjearbetet och projektverksamheten med löpande säkerhetsskyddsfrågor.
 
Det övergripande uppdraget är att säkerställa säkerhetsskyddslagens efterlevnad inom avdelningen och inom projekts olika faser med särskilt fokus på vid exponering av säkerhetskänslig verksamhet i samband med upphandlingsförfarande bland annat innehållandes:
 
·         Särskild säkerhetsskyddsbedömning
·         Lämplighetsprövning
·         Säkerhetsskyddsavtal
·         Säkerhetsprövning
·         Utbildning
 
Inom teknikavdelningen finns en senior säkerhetsskyddssamordnare som samordnar teknikavdelningens säkerhetsskyddsarbete.
 
2.2        Utrustning
 
Trafikförvaltningen tillhandahåller en dator samt en arbetsplats i trafikförvaltningens på Lindhagensgatan 100.
 
Trafikförvaltningen tillhandahåller även övrig utrustning godkänd för behandling av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.
 
2.3        Placering
 
Med anledning av uppdragets art är arbetet till stor del beroende av tillgång till säkerhetsskåp och lokalt lagrad information. Det krävs därför en högre tillgänglighet och närvaro på plats än andra uppdrag.
 
Viss administration och ett fåtal aktiviteter inom säkerhetsskyddsprocessen är möjliga att genomföra på distans.
 
Delar som kräver arbete på plats utförs på kontoret vid Lindhagensgatan 100.
 
3        Uppdragsstart och uppdragsavslut
3.1        Uppdragsstart
 
Innan uppdragsstart ska konsulten ta del av och signera sekretessavtalet (sekretessförbindelse m.m. konsulter) i Magnits portal.
 
Uppdraget är placerat i säkerhetsklass och det krävs därför en godkänd säkerhetsprövning samt ett säkerhetsskyddsavtal.
 
3.2        Uppdragsavslut
 
I samband med uppdragsavslut genomförs ett slutmöte där resurskonsulten och den som arbetslett resurskonsulten medverkar. Mötet syftar till att återföra erfaren­heter av genomfört uppdrag.
 
4        Tidplan och omfattning
Start: 2024-05-06
 
Slut: 2024-12-31
 
Förlängningsoptioner: Beställaren har möjlighet att med befintliga kontraktsvillkor förlänga kontraktstiden med ytterligare 1+1+1 år
 
4.1        Uppdragets omfattning: 40 timmar per vecka
 
 
4.2        Konsult kan komma att nyttjas i andra uppdrag
Konsulten kan komma att användas fritt inom hela organisationen med avgränsningen att det är inom säkerhetsskyddsarbete eller verksamhetsskydd enligt kommande lagstiftning.
 
 
Övrigt
 
Förtydligande av tidsåtgång vid behov av säkerhetsprövning: 
Trafikförvaltningen omfattas av säkerhetsskyddslagstiftningen vilket innebär att detta uppdrag är placerad i säkerhetsklass och säkerhetsprövning av leverantör/konsult krävs.
 
Säkerhetsprövningens omfattning meddelas vid senare steg i urvalet. Processen för upprättande av Säkerhetsskyddsavtal och genomförande av registerkontroll beräknas ta ca tolv (12) till tjugo (20) veckor från tilldelning av uppdraget, men kan ta längre tid. Konsultens arbetsuppgifter kan inte påbörjas innan denna process har genomförts och startdatum meddelats av Trafikförvaltningen.
 
Säkerhetsprövningen beräknas av beställaren ta kortare tid i denna upphandling.
 Stockholm, Stockholms län
Period
2024-05-05 - 2024-12-31