Krav- och ändringsledare Roslagsbanan till City

Övrigt
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
Description

  UppdragsspecifikationBakgrund
Region Stockholm har det övergripande ansvaret för att alla som bor i, eller besöker, regionen ska ha tillgång till en väl utbyggd, lättillgänglig och pålitlig kollektivtrafik. I Trafikförvaltningens (TF) uppdrag ligger att bereda och verk­ställa beslut om inriktning och omfattning för en långsiktigt hållbar kollektiv­trafik. Dessutom ansvarar vi för styrning och uppföljning av trafikdrift samt upprätthållandet av infrastrukturens funktion, säkerhet och värde. Varje dag reser mer än 700 000 personer med den allmänna kollektivtrafiken, det vill säga resor med tunnelbana, bussar, pendeltåg och lokalbanor. Som anställd eller konsult förväntas man att efterleva Trafikförvaltningens värderingar vilket är:
Öppenhet: Ett enkelt hej kan leda till så mycket. Genom att bjuda in och dela med oss skapar vi en offentlig verksamhet med ett öppet klimat. Vi jobbar för hela regionens invånare. Alla räknas.
Kompetens: Hos oss vågar vi välja en riktning, men vi har också modet att tänka om. Vi tar tillvara på varandras kunskap och vill hela tiden lära mer. Här finns möjligheter att växa och utvecklas.
Pålitlighet: Tillsammans levererar vi kollektivtrafik och utvecklar den för fram­tiden. Vi är tydliga med både förväntningar och utmaningar. Om något inte fungerar förklarar vi varför och tar ansvar.
Samverkan: Hos oss är alla en del av helheten, det ger energi. Vi inkluderar alla som behövs för att vi ska kunna nå de gemensamma målen.
 Avdelning Investeringsprojekt (IP) ansvarar för genomförandet av trafikförvaltningens projekt och program. I ansvaret ingår att säkerställa en god kvalitet avseende styrning och ledning.
 
Beskrivning av projekt Roslagsbanan till City
Inom Sverigeförhandlingen har avtalats om utbyggnad av Roslagsbanan till city. Projektet finansieras av staten, Stockholms stad, Täby kommun, Vallentuna kommun, Österåkers kommun samt Region Stockholm. Sverigeförhandlingen bygger på en princip om att staten med regioner och kommuner gemensamt finansierar infrastrukturutbyggnad mot att berörda kommuner tillser att nya bostäder och infrastruktur för cykeltrafik byggs.
 
Roslagsbanan till city omfattar en ny järnvägssträcka om cirka fyra kilometer i tunnel från Universitet till T-Centralen via Odenplan. Sträckan Universitetet – Östra station tas ur bruk och Östra station läggs ner. Arbetet sker i samverkan med Österåkers kommun, Vallentuna kommun, Täby kommun, Stockholms stad samt Trafikverket. Ansvaret för att planera, projektera och bygga Roslagsbanan till city ligger hos Region Stockholm, trafikförvaltningen. 

Trafikförvaltningens planering av projektet startade år 2020 med att ta fram en lokaliseringsutredning samt säkerställa den tekniska genomförbarheten. Lokaliseringsutredningen är i stort sett klar, men kommer att, för anläggningens anslutande del mot befintlig spårväg i norr, fortskrida till halvårsskiftet 2024. Systemhandlingsprojektering startar i Q1 2024.
Beskrivning av uppdraget

Kravresursens roll är att planera, leda och följa upp krav- och ändringshanteringen i projektet. I rollen ingår att samarbeta med olika delar av projektorganisationen, kravställande enheter hos Trafikförvaltningen, projektörer, kommuner och andra externa intressenter.
 
Kravarbetet bedrivs enligt en process som är baserad på standarden ISO/IEC 15288:2015 Systems and software engineering – System life cycle processes.
 
Trafikförvaltningens kravhanteringsverktyg Polarion används för kravarbetet.
 
Uppdrag och ansvar:
  • Leda projektets kravhanteringsarbete
    • Leda arbetet med att bereda, förankra, fastställa och förvalta krav
    • Leda projektets verifieringsarbete
    • Delta i och leda workshops med sakkunniga och intressenter.

 
  • Stödja projektets Konfigurationsledningsarbete
    • stödja programmets Ändringshanteringsforum
    • stödja i arbetet att identifiera och definiera Baskonfigurationer
    • stödja i arbetet med baskonfigurationsplan
       [/*][/list][/*]
    • Leda och delta i utredningsarbete kopplat till krav och systemfrågor[/*][/list]
       
       
      Utrustning samt placering
      Trafikförvaltningen tillhandahåller en dator samt en arbetsplats på Trafikförvaltningens kontor.
      Uppdraget möjliggör för närvarande både arbete på distans och på plats på kontoret på Kungsholmen i Stockholm. Dagar och tider för detta styrs efter behov i organisationen och efter beställarens godkännande.
       
      Uppdragsstart
      Innan uppdragsstart ska konsulten ta del av och signera sekretessavtalet (sekretessförbindelse m.m. konsulter) i Magnits portal.
       
      Konsulten kan komma att kontaktas för inhämtning av personuppgifter i samband med en kontraktering i on-boardingsyfte.
       
      Rollen kan behöva ta del av säkerhetskänsligt material. Därför kan en säkerhetsprövning av resursen att behöva ske efter anskaffning.
       
      Projekt Roslagsbanan till city, sektion Lokalbanor Järnväg i avdelning Investeringsprojekt kan komma att nyttja konsult för rollen som projekteringsledare bygg och installation i andra projekt/program inom avdelningen förutsatt att beställare för Projekt Roslagsbanan till city lämnar godkännande. Tid och omfattning för nyttjandet inom andra projekt/ program kommer inte att vara större än det i projekt Roslagsbanan till city där konsultens huvudsakliga uppdrag ska genomföras.
       
      Konsulten ska fylla i trafikförvaltningens timrapporteringsmall vid rapportering av tid.


      Uppdragsavslut
      I samband med uppdragsavslut genomförs ett slutmöte där konsulten och den som arbetslett konsulten medverkar. Mötet syftar till att återföra erfaren­heter av genomfört uppdrag.
       
      Allt som produceras ska levereras till trafikförvaltningen i överenskomna mallar och filformat. Konsulten ska fylla i trafikförvaltningens timrapporteringsmall vid rapportering samt skriva på sekretessförbindelse vid start av uppdrag. Trafikförvaltningens riktlinjer ska följas.
       
      Uppdragets omfattning i timmar per vecka: 40
      Start: 2024-04-01
       
      Slut: 2025-12-31
       
      Ev optioner på förlängning: 1+1+1 år
       
       Utvärdering
      Utvärdering av kandidat görs mot ställda obligatoriska och meriterande krav samt pris. Därför är det viktigt att ni som anbudsgivare tydligt anger i kravmatrisen hur konsulten uppfyller ställda krav, samt hänvisar till stycke/uppdrag i CV där vi kan utläsa kravuppfyllnad.
      Referenser för anbudsgivares kompetens och erfarenhet skall tas fram vid anmodan.
      Därefter kan kandidat komma att bli kallad till intervju. Vid intervju kommer de personliga egenskaperna ha betydelse (kommunikativ förmåga, ledare egenskaper, handlingskraftig, initiativtagande lösningsorienterad, beslutsmässig strukturerad, engagerad, kvalitetsmedveten, analytisk, förmåga att arbeta i en miljö där förutsättningarna förändras, samarbetsförmåga och gruppdynamik).
       
 Stockholm, Stockholms län
Period
2024-04-01 - 2025-12-31