Lösningsarkitekt Trafikinformation

IT & Telekom
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
Description
UppdragsspecifikationBakgrund
Region Stockholm har det övergripande ansvaret för att alla som bor i, eller besöker, regionen ska ha tillgång till en väl utbyggd, lättillgänglig och pålitlig kollektivtrafik. I Trafikförvaltningens (TF) uppdrag ligger att bereda och verk­ställa beslut om inriktning och omfattning för en långsiktigt hållbar kollektiv­trafik. Dessutom ansvarar vi för styrning och uppföljning av trafikdrift samt upprätthållandet av infrastrukturens funktion, säkerhet och värde. Varje dag reser mer än 700 000 personer med den allmänna kollektivtrafiken, det vill säga resor med tunnelbana, bussar, pendeltåg och lokalbanor.
 
Som anställd eller konsult förväntas man att efterleva Trafikförvaltningens värderingar vilket är:
 
  • Öppenhet: Ett enkelt hej kan leda till så mycket. Genom att bjuda in och dela med oss skapar vi en offentlig verksamhet med ett öppet klimat. Vi jobbar för hela regionens invånare. Alla räknas.
     
  • Kompetens: Hos oss vågar vi välja en riktning, men vi har också modet att tänka om. Vi tar tillvara på varandras kunskap och vill hela tiden lära mer. Här finns möjligheter att växa och utvecklas.
     
  • Pålitlighet: Tillsammans levererar vi kollektivtrafik och utvecklar den för fram­tiden. Vi är tydliga med både förväntningar och utmaningar. Om något inte fungerar förklarar vi varför och tar ansvar.
     
  • Samverkan: Hos oss är alla en del av helheten, det ger energi. Vi inkluderar alla som behövs för att vi ska kunna nå de gemensamma målen.

 
IT-avdelningen (IT) ansvarar för Trafikförvaltningens design, utveckling och förvaltning av Trafikförvaltningens digitala tjänster för att bidra till en attraktiv och hållbar kollektivtrafik.
 
 
1      Beskrivning av sektion Externa tjänster
I vår IT-organisation finns gruppen Trafikinformation, i sektion Externa tjänster som nu behöver förstärkas med en lösningsarkitekt. Sektionen ansvarar för TF:s alla digitala tjänster mot resenärer, trafikutövare och samarbetspartners. Vi initierar och driver nya initiativ samt vidareutvecklar våra tjänster i enlighet med de digitala utvecklingsplanerna för att säkerställa att vi når TF:s övergripande digitaliseringsmål och de långsiktiga målen för Region Stockholms kollektivtrafik.
 
Alla tjänster vi förvaltar och utvecklar skall vi säkerställa en kostnadseffektiv, stabil och förutsägbar produktion.
 
2      Beskrivning av uppdraget
Som lösningsarkitekt kommer du huvudsakligen arbeta inom området Trafikinformation och med framtagning av nya lösningar för stabil, effektiv och robust dataförsörjning ut till resenärer och andra intressenter.
 
Trafikinformation är en centralt viktig del av vår verksamhet - för att TF ska kunna utföra sitt uppdrag inom kollektivtrafiken. Vi har många system och tjänster som säkerställer att flödet av planerad trafik och realtidsinformation från alla olika trafikslag och trafikutövare också kommer resenären till gagn. Här ingår bland annat system och tjänster för hantering av tidtabeller och inplanerade turer, infrastrukturdata, för styrning av digitala skyltar, samt informationsförsörjning ut till våra digitala kanaler m m.
 
 
Som lösningsarkitekt inom ett område behöver du vara aktiv i samverkan kring annan tjänsteutveckling som pågår och som har ett beroende till området Trafikinformation.
 
Vi arbetar tillsammans med verksamheten på ett strukturerat sätt med processer och en operativ modell där både agila team och standardsystem från tredjepartsleverantörer ingår. Då området är komplext och många av systemen hänger ihop i flöden så är det av stor vikt att du förstår sammanhangen och kan stötta i arbetet mot den framtagna målarkitekturen.
 
Arbetet bedrivs i nära samarbete med annan linjeverksamhet i beroenden till en rad driftsatta tjänster och system: som lösningsarkitekt behöver du därför ha mkt god förståelse för både nyutveckling och förvaltning.
 
Inom området Trafikinformation finns både domänarkitekter och andra lösningsarkitekter som stöttar pågående initiativ och det är av stor vikt att kunna både stämma av tänkt arkitektur mot målarkitektur men även att kunna förankra och visualisera tänkta lösningar med både IT-specialister, tekniska team, verksamhet och tredjepartsleverantörer.
 
Du är van att jobba med systemflöden, informationssäkerhet och realtidsdata. Förmågan att förstå komplexa samband och erfarenhet av både agila utvecklingsteam och förvaltning mot externa leverantörer är viktig. Praktisk erfarenhet av att ha jobbat med kollektivtrafik, trafikinformation och kravställning i offentliga upphandlingar är meriterande.
 
2.1      Utrustning
Konsulten förväntas ta med egen mobiltelefon i uppdraget.
 
Trafikförvaltningen tillhandahåller en dator samt en arbetsplats på Trafikförvaltningens kontor.
 
2.2      Placering
Uppdraget möjliggör både arbete på distans och på plats på kontoret på Kungsholmen i Stockholm. Dagar och tider för detta styrs efter behov i organisationen och efter beställarens godkännande.
 
3      Uppdragsstart och uppdragsavslut
3.1      Uppdragsstart
 
Innan uppdragsstart ska konsulten ta del av och signera sekretessavtalet (sekretessförbindelse m.m. konsulter) i Magnits portal.
 
Konsulten kan komma att kontaktas för inhämtning av personuppgifter i samband med en kontraktering i onboarding syfte.
 
3.2      Uppdragsavslut
 
I samband med uppdragsavslut genomförs ett slutmöte där resurskonsulten och den som arbetslett resurskonsulten medverkar. Mötet syftar till att återföra erfaren­heter av genomfört uppdrag.
 
4      Tidplan och omfattning
Start: 2024-03-18 (snarast möjligt)
 
Slut: 2025-02-28
 
Förlängningsoptioner: Beställaren har möjlighet att med befintliga kontraktsvillkor förlänga kontraktstiden med ytterligare 1+1+1 år
 
4.1      Uppdragets omfattning: 40 timmar per vecka
 Stockholm, Stockholms län
Period
2024-03-18 - 2025-02-28