Biträdande projekteringsledare BEST, Roslagsbanan till city

Bygg & Anläggning
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
Description

 UppdragsspecifikationBakgrund
Region Stockholm har det övergripande ansvaret för att alla som bor i, eller besöker, regionen ska ha tillgång till en väl utbyggd, lättillgänglig och pålitlig kollektivtrafik. I trafikförvaltningens (TF) uppdrag ligger att bereda och verkställa beslut om inriktning och omfattning för en långsiktigt hållbar kollektivtrafik. Dessutom ansvarar vi för styrning och uppföljning av trafikdrift samt upprätthållandet av infrastrukturens funktion, säkerhet och värde. Varje dag reser mer än 700 000 personer med den allmänna kollektivtrafiken, det vill säga resor med tunnelbana, bussar, pendeltåg och lokalbanor. Som anställd eller konsult förväntas man att efterleva trafikförvaltningens värderingar vilket är:
Öppenhet: Ett enkelt hej kan leda till så mycket. Genom att bjuda in och dela med oss skapar vi en offentlig verksamhet med ett öppet klimat. Vi jobbar för hela regionens invånare. Alla räknas.
Kompetens: Hos oss vågar vi välja en riktning, men vi har också modet att tänka om. Vi tar tillvara på varandras kunskap och vill hela tiden lära mer. Här finns möjligheter att växa och utvecklas.
Pålitlighet: Tillsammans levererar vi kollektivtrafik och utvecklar den för framtiden. Vi är tydliga med både förväntningar och utmaningar. Om något inte fungerar förklarar vi varför och tar ansvar.
Samverkan: Hos oss är alla en del av helheten, det ger energi. Vi inkluderar alla som behövs för att vi ska kunna nå de gemensamma målen.
 
Investeringsprojekt (IP) ansvarar för genomförandet av trafikförvaltningens projekt och program. I ansvaret ingår att säkerställa en god kvalitet avseende styrning och ledning.
 Beskrivning av program Roslagsbanan till city
Inom Sverigeförhandlingen har avtalats om utbyggnad av Roslagsbanan till city. Programmet finansieras av staten, Stockholms stad, Täby kommun, Vallentuna kommun, Österåkers kommun samt Region Stockholm. Sverigeförhandlingen bygger på en princip om att staten med regioner och kommuner gemensamt finansierar infrastrukturutbyggnad mot att berörda kommuner tillser att nya bostäder och infrastruktur för cykeltrafik byggs.
Planering av program Roslagsbanan till city startade år 2020 med att ta fram en lokaliseringsutredning samt säkerställa genomförbarhet för Roslagsbanans förlängning till city. Lokaliseringsskedet avslutas i december 2022. Systemhandlingsprojektering avses starta år 2023 efter inledande arbete med att slutföra definition av styrande förutsättningar för projekteringen.
Roslagsbanan till city omfattar en ny järnvägssträcka om cirka fyra kilometer i tunnel från Universitet till T-Centralen via Odenplan. Sträckan Universitetet – Östra station tas ur bruk och Östra station läggs ner. Arbetet sker i samverkan med Österåkers kommun, Vallentuna kommun, Täby kommun, Stockholms stad samt Trafikverket. 
 
Ansvaret för att planera, projektera och bygga Roslagsbanan till city ligger hos Region Stockholm, trafikförvaltningen.
 Beskrivning av uppdraget
Uppdrag Bitr. projekteringsledare BEST innebär att i beställarens projektorganisation tillsammans med projekteringsledaren driva projekteringen fram till färdiga systemhandlingar så att utbyggnaden kan planeras och byggas enligt Trafikförvaltningen och Transportstyrelsens krav.
 
Arbetet omfattar BEST arbeten som Bana, El, Signal och Tele.
Rollen ska i ett inledande skede delta i planering inför start av systemhandlingsprojektering. Lokaliseringsutredning har tagits fram och kunskap om planerad anläggning fördjupas under 2023.
Lokaliseringsutredningen kommer att kompletteras under 2024 samtidigt som systemhandlingsprojekteringen har påbörjats.
 
Rollen rapporterar till projekteringsledare och projektledare.
 
Arbetsuppgifterna omfattar:
 
  • ·         Bistå i att leda arbetet med framtagande av systemhandling samt övriga utredningar som behövs inför byggstart.
  • ·         Bistå i att leda och styra projektörer inom BEST samt ansvara för att ATR upprättas och följs.
  • ·         Tillse att framtagen kravbild följer med projekteringen och att krav uppfylls och verifieras först i systemhandling sedan i bygghandling om aktuellt med förlängning av uppdraget.
  • ·         Bistå i samordningen både inom eget teknikområde och mot angränsande teknikområden.
  • ·         Bevaka och säkerställa att byggbarheten beaktas och samordnas.
  • ·         Granska leveranser
  • ·         Bistå i att planera och styra projekteringen så att konsult och eventuellt entreprenadupphandlingar kan starta enligt tidplan
  • ·         Tillse att lagkrav, arbetsmiljö- och miljökrav uppfylls i projekteringen
  • ·         Bistå i samordningen av projektets stödfunktioner inom ramen för projekteringen
  • ·         Förankra med den tekniska förvaltningsorganisationen inom projektets givna ramar.
  • ·         Tillse att projekteringen uppfyller trafikförvaltningens tekniska krav
  • ·         Granska och värdera befintliga styrande och stödjande dokument avseende utformning av BEST anläggning.
  • ·         Delta i teknikmöten, projektmöten och vid behov myndighetsmöten.
  • ·         Upprätta informations- och beslutsunderlag i form av utredningar och presentationer.
  • ·         Bistå i rapportering av status och framdrift löpande till ledningen för att möjliggöra en integrerad projektledning.

 
Projekt Roslagsbanan till city, sektion Lokalbanor Järnväg i avdelning Investeringsprojekt kan komma att nyttja konsult för rollen som biträdande projekteringsledare BEST i detta och andra projekt/program inom avdelningen förutsatt att beställare för Projekt Roslagsbanan till city lämnar godkännande.  Tid och omfattning för nyttjandet inom andra projekt/ program kommer inte att vara större än det i projekt Roslagsbanan till city där konsultens huvudsakliga uppdrag ska genomföras.
 

Uppdragets omfattning i timmar per vecka
 
40
 Start- och slutdatum
Start: 2024-03-11
 
Slut: 2026-01-30
 
Ev optioner på förlängning: 1+1+1+1 år
 Utvärdering
Utvärdering av kandidat görs mot ställda obligatoriska och meriterande krav samt pris. Därför är det viktigt att ni som anbudsgivare tydligt anger i kravmatrisen hur konsulten uppfyller ställda krav, samt hänvisar till stycke/uppdrag i CV där vi kan utläsa kravuppfyllnad.
Referenser för anbudsgivares kompetens och erfarenhet skall tas fram vid anmodan.
Därefter kan kandidat komma att bli kallad till intervju. Vid intervju kommer de personliga egenskaperna ha betydelse (kommunikativ förmåga, ledare egenskaper, handlingskraftig, initiativtagande lösningsorienterad, beslutsmässig strukturerad, engagerad, kvalitetsmedveten, analytisk, förmåga att arbeta i en miljö där förutsättningarna förändras, samarbetsförmåga och gruppdynamik).
 
Allt som produceras ska levereras till trafikförvaltningen i överenskomna mallar och filformat. Konsulten ska fylla i trafikförvaltningens timrapporteringsmall vid rapportering samt skriva på sekretessförbindelse vid start av uppdrag. Trafikförvaltningens riktlinjer ska följas.
 Stockholm, Stockholms län
Period
2024-03-11 - 2026-01-30