Sakkunnig verksamhetsförändring personsäkerhet Bytespunkt Slussen

Övrigt
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
Description
Uppdragsspecifikation
Bakgrund
Region Stockholm har det övergripande ansvaret för att alla som bor i, eller besöker, regionen ska ha tillgång till en väl utbyggd, lättillgänglig och pålitlig kollektivtrafik. I Trafikförvaltningens (TF) uppdrag ligger att bereda och verk¬ställa beslut om inriktning och omfattning för en långsiktigt hållbar kollektiv¬trafik. Dessutom ansvarar vi för styrning och uppföljning av trafikdrift samt upprätthållandet av infrastrukturens funktion, säkerhet och värde. Varje dag reser mer än 700 000 personer med den allmänna kollektivtrafiken, det vill säga resor med tunnelbana, bussar, pendeltåg och lokalbanor. Som anställd eller konsult förväntas man att efterleva Trafikförvaltningens värderingar vilket är: 

Öppenhet: Ett enkelt hej kan leda till så mycket. Genom att bjuda in och dela med oss skapar vi en offentlig verksamhet med ett öppet klimat. Vi jobbar för hela regionens invånare. Alla räknas. 

Kompetens: Hos oss vågar vi välja en riktning, men vi har också modet att tänka om. Vi tar tillvara på varandras kunskap och vill hela tiden lära mer. Här finns möjligheter att växa och utvecklas. 

Pålitlighet: Tillsammans levererar vi kollektivtrafik och utvecklar den för fram-tiden. Vi är tydliga med både förväntningar och utmaningar. Om något inte fungerar förklarar vi varför och tar ansvar. 

Samverkan: Hos oss är alla en del av helheten, det ger energi. Vi inkluderar alla som behövs för att vi ska kunna nå de gemensamma målen. 

Investeringsprojekt (IP) ansvarar för genomförandet av trafikförvaltningens projekt och program. I ansvaret ingår att säkerställa en god kvalitet avseende styrning och ledning.

1 Beskrivning av Bytespunkt Slussen
Projekt Slussen är ett samhällsbyggnadsprojekt som ägs av Stockholms stad. Trafikförvaltningens anläggningar blir berörda genom förändringar av anslutningar till tunnelbanan och genom ny bussterminal för Nacka/Värmdötrafiken, slutstationen för Saltsjöbanan, hållplatser för innerstadsbussarna och sjötrafiken. Trafikförvaltningen har en delportfölj som heter Bytespunkt Slussen. Delportföljen har som syfte att samordna och hantera trafikförvaltningens åtgärder och behov i angränsning till Slussen. Delportföljen ger möjlighet till helhetssyn vad gäller både trafikförvaltningens och Stockholms stads åtgärder. Under ombyggnaden av Slussen kommer kollektivtrafiken att påverkas. Det ligger inom delportföljens ansvar att säkerställa att kollektivtrafiken fungerar under, samt efter ombyggnationen av Slussen. Det rör sig buss-, tunnelbane-, och sjötrafik samt Saltsjöbanan. Organisationen för delportföljen är enligt följande:

Trafikförvaltningens delportfölj samarbetar med Stockholms stad i och med ombyggnaden av Slussen.

 

Bussterminal Slussen
Projektet hanterar bl.a. utformningen av ny bussterminal som ska byggas i Katarinaberget. Här ska projektet säkerställa att den nya bussterminalen och dess anläggningsdelar innehar de funktioner och tekniska krav som behövs för trafikförvaltningens nuvarande och framtida verksamhet. 

Tunnelbana Slussen
En viktig funktion inom delportföljen är säkerställandet av att det under ombyggnaden av Slussen blir minimal påverkan på SL:s befintliga anläggningar och tunnelbanetrafik. Detta utförs bl.a. genom bevakning och granskning under genomförandet av Stadens projekt Slussen.
Under ombyggnaden av Slussen kommer trafikförvaltningen att modernisera befintliga teknikutrymmen samt biljetthallar inom Slussen. Det handlar om att införskaffa ny teknisk utrustning samt att omplacera den till de nya utrymmen som byggs i Slussen. Biljetthallar kommer att byggas om pga ombyggnation av Slussen. De arbeten som berör Slussen kommer pågå till ca 2026.

Lokalbana Slussen
Saltsjöbanans slutstation kommer att återläggas vid Slussen. Saltsjöbanan ligger kvar i befintligt läge på Stadsgården för att sedan gå in i den överbyggda strukturen på kajplan intill Katarinahissen. Här skapas ett stationsläge med två spår, perrong samt en koppling till tunnelbanans norra perrongändar samt till den nya bussterminalen. 

Sjötrafik
Utformningen av en ny färjeterminal pågår inom programmet.

2 Beskrivning av uppdraget
Rollen som ”Sakkunnig inom verksamhetsförändring personsäkerhet” är en expertroll som ska hantera frågor, analyser, utredningar, sakkunskap, granskningar, expertstöd inom personsäkerhet ur ett verksamhetsperspektiv. Rollen ska vara placerad inom projekt Brukarspecifik inredning, trafiknära IT och Ledningsfunktion, men kan innebära visst arbete med anknytning till övriga projekt inom Program Bytespunkt Slussen som kan påverkas av detta, exempelvis tunnelbana samt lokalbana.

Uppdraget innebär att främst driva och delta i utrednings- samt förändringsarbete kring ledningsfunktionen för Bussterminal Slussen samt arbete med framtaget ledningskoncept inom personsäkerhet, s.k. åtgärdsplaner och dess stödjande system SÅP. Ledningsfunktionen ska utgöras av trafik- och driftledning. Arbetet inkluderar att stödja trafikentreprenör samt olika organisationer inom Trafikförvaltningen. 
Rollen ska också medverka i framtagandet av säkerhetsutbildningar för operativ personal samt förvaltare.

En stor vikt kommer att läggas på dina personliga egenskaper. I din roll förväntas du ha ett brett kontaktnät och god inblick i driften av regionens kollektivtrafik som består av flera trafikslag då projektet ingår i ett program som även har ett ansvar för bytespunkter mellan buss och tunnelbana samt buss och lokalbana. Du behöver kunna lyfta blicken och se helheten samt ha ett långsiktigt arbetssätt. Det är en klar fördel om du har tidigare erfarenhet av Trafikstart av en komplex kollektivtrafikanläggning samt det arbete som väntar åren innan Trafikstart.

I uppdraget ingår bl a:
• att delta i arbetet med att ta fram ett stödsystem för åtgärdsplaner (SÅP) genom att vara den ledande personen i dialog med framtida användare;
• ha rollen som produktägare för stödsystem för åtgärdsplaner (SÅP) i pågående mjukvaruutvecklingsprojekt;
• att ha dialog med bussoperatören avseende organisationsförändringar kopplade till ledningsfunktion i och med den nya anläggningen;
• att driva och genomföra utredningar
• att ta fram beslutsunderlag
• att granska underlag och handlingar där det finns aspekter som berör personsäkerhet och verksamhetens ledningsfunktion
• delta i samverkansmöten med blåljus
• att delta i framtagande av underlag till e-learning, utbildningsmaterial och medverka i utbildning kopplade till personsäkerhet och trafikledning/driftledning
• medverka i planering och utförande av övningar med blåljus och Stockholmsstad
Konsultens arbete ingår som en del i huvudprojekt Buss och projekt Brukarspecifik inredning, Trafiknära IT och Ledningsfunktion. Uppdraget innebär också att konsulten kommer stötta övriga projekt inom Program Bytespunkt Slussen med expertkompetens i ovan nämnda områden.

Konsulten måste ha mycket goda kunskaper inom området personsäkerhet och ledningsfunktion eftersom konsulten ska på kort varsel kunna granska och ge expertstöd främst i framtagningen av stödsystemet SÅP.



2.1 Utrustning

Följande utrustning krävs för uppdraget:  
1. Mobiltelefon

Trafikförvaltningen tillhandahåller en dator samt en arbetsplats på trafikförvaltningens projektkontor på Katarinavägen 22. 

2.2 Placering
Uppdraget är i huvudsak på plats på projektkontoret på Katarinavägen 22 i Stockholm. Distansarbete är möjligt om projektets behov så medger och efter samråd med projektledare.  

3 Uppdragsstart och uppdragsavslut 
3.1 Uppdragsstart

Innan uppdragsstart ska konsulten ta del av och signera sekretessavtalet (sekretessförbindelse m.m. konsulter) i Magnits portal.

Konsulten kan komma att kontaktas för inhämtning av personuppgifter i samband med en kontraktering i onboarding syfte. 

3.2 Uppdragsavslut

I samband med uppdragsavslut genomförs ett slutmöte där resurskonsulten och den som arbetslett resurskonsulten medverkar. Mötet syftar till att återföra erfaren¬heter av genomfört uppdrag. 

4 Tidplan och omfattning
Start: 2024-04-01

Slut: 2026-06-18

Förlängningsoptioner: Beställaren har möjlighet att med befintliga kontraktsvillkor förlänga kontraktstiden med ytterligare Nej


4.1 Uppdragets omfattning: 24 timmar per vecka


5 Övriga villkor
Uppdraget kan enbart genomföras av en senior konsult.

Arbete kan komma att ske under obekväma arbetstider (exempelvis nattetid, helger) då det finns risk för att tidplanen komprimeras i slutet. 

5.1 Övertid

Övertidsarbete (enkel övertid och kvalificerad övertid) kan tillkomma under uppdragets gång. 

Konsultbolag hittar utförlig beskrivning om samtliga tidarter under referensbiblioteket i portalen. Se dokument ”Trafiknämnden_riktlinjertidarterförutomordinarietidver1.2”. 


5.2 Obekväm arbetstid

I de fall där konsult har förlagd arbetstid utanför ordinarie arbetstid (08:00-17:00) kan Obekväm arbetstidstillägg utgå. Endast efter skriftligt godkännande av behörig beställare kan kompensation utges för obekväm arbetstid (OB1, OB2, OB3 & OB4).

Konsultbolag hittar utförlig beskrivning om samtliga tidarter under referensbiblioteket i portalen. Se dokument ”Trafiknämnden_riktlinjertidarterförutomordinarietidver1.2”.
 Stockholm, Stockholms län
Period
2024-04-01 - 2026-06-18