expert-/konsultstöd kring krav som är säkerhetsorienterade mot mer industriella säkerhetsfrågor - AB

IT & Telekom
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.
ROLL: expert-/konsultstöd kring krav som är säkerhetsorienterade mot mer industriella säkerhetsfrågor
Startdatum: så snart som möjligt
Slutdatum: till färdigt. Max 320h
 
BESKRIVNING:
 
Vi står i begrepp att handla upp ett överordnat system för fastighetsautomation (kallas för SCADA) inklusive integration av befintliga DUC:ar (dataundercentraler) i befintligt fastighetsbestånd. Initialt fokus för det överordnade systemet är hantering av den dagliga driften: styrning av fjärrvärme, ventilationsaggregat, vatten och el. Framöver ska systemet kunna hantera fler funktioner som i hög utsträckning kommer baseras på IoT.
  
Expert-/konsultstödet ska alltså kunna inta ett säkerhetsperspektiv inom it- och nätverkssäkerhet, kunna kravställa skyddsåtgärder för hårdvara i fastigheter som talar med en central molntjänst, och som i sin tur ska kunna tala tillbaks till andra system hos oss. Dvs det behövs en arkitekt som kan och är påläst i hårdvara av denna typ av lösningar. Ska också förstå hur sensorer talar med huvudtjänsten och hur de är uppkopplade via blåtand, trådat nät, LoRaWAN mm.
 
SKA-KRAV:
 
- Erfarenhet av systemarktiektur för SCADA, helst inom fastighetsautomation.
- För att kunna ge råd och ställa krav på öppen/modulär arkitektur, både för att förenkla leverantörsbyte, för att utröna möjligheter att koppla på t ex passagesystemet också i SCADA framöver samt för att möjliggöra allt mer IoT-baserad funktionalitet
- Driftsäkerhet – stötta oss i principer/strategi kring fail-safe/motsvarande
- Kunskap inom IEC 62443 (gärna även ISO 27001 men det är underordnat här). Att vi i huvudsak vill säkerställa cybersäkerhet och informationssäkerhet genom arkitekturen.
- Säkerställa vår rådighet över både data och ev förändringar i konfiguration och integration
Informationssäkerhet
Drift
ISO/IEC 27001
Internet of things
 Stockholm, Stockholms län
Period
ASAP - Öppen