Projektledare

Management & Strategi
Detta uppdrag är inte längre tillgängligt.

Vår kund Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) söker efter en Projektledare
 
Ramavtal: Kammarkollegiet - Programvaror och tjänster - Informationsförsörjning
Kompetensnivå: 5
Kunskap – kompetens av högsta rang inom aktuell roll, anses vara expert på marknaden. 
Erfarenhet – har utfört komplexa uppdrag inom aktuell roll och genomför Konsulttjänst med mycket hög kvalitet. Nivån uppnås normalt efter 9-12 års arbete inom aktuell roll. 
Ledning – har stor vana och erfarenhet av att verka i ledande befattning.  
Självständighet – mycket stor. 
 
Var noga med att läsa all information
Omfattning: 30% (kan variera) av en heltid, placering i Kista
Avtalstid: Start 1/9 och fem år framåt
 
Uppdragsbeskrivning:
Allt fler processer och information blir digitala. Med det ökar behovet av att skapa ett E-arkivsystem så att även digitalt material arkiveras på ett säkert och sökbart sätt, samt följer författnings- och föreskrifter såsom arkivlagen (SFS nr 1990:782) och Riksarkivets föreskrifter RA-FS.
FOI påbörjade år 2023 ett projekt med målsättningen att anskaffa ett E-arkivsystem. I projektet finns nu ett identifierat behov av en extern Projektledare (Konsult) med gedigen kompetens och flerårig erfarenhet av att driva och genomföra projektet för införande av ett E-arkivsystem. Konsulten ska ha en kompetensnivå motsvarande nivå 5 enligt definition i ramavtalet.
 
Projektet beräknas pågå under fem år med en varierad tidsåtgång för de ingående aktiviteterna i projektfaserna Förstudie, Anskaffning, Införande och Avslut. En övergripande beskrivning av projektets faser med delaktiviteter återfinns i ”Uppdragsbeskrivning”. Detaljerat innehåll, tidsplan och upplägg för de olika faserna kommer dock att justeras, formas och diskuteras tillsammans med projektägaren löpande inför och under projektets gång. I projektet ingår en projektgrupp och en styrgrupp som löpande ska informeras genom projektets delrapporter.
------------              
Uppdraget avser anlitande av en Projektledare (Konsult) för stöd i införandet av ett E-arkivsystem på FOI. I ramavtalet benämns vårt behov som en Uppdragstjänst vilket innebär att Ramavtalsleverantören tillhandahåller en Konsult som tar huvudansvar för genomförandet av projektet. Utöver Ordinarie Konsult ska även Ersättare Konsult tillhandahållas av leverantören för att säkerställa krav på redundans.
      
 
SKA-KRAV:
Då uppdraget syftar till att anskaffa den modell av E-arkivsystem som bäst passar FOI:s verksamhetsbehov samt uppfyller kraven på säkerhetsskydd så ska Ramavtalsleverantören och Konsulterna vara neutrala och licensoberoende i det val av E-arkivsystem som kommer att ske inom ramen för uppdraget, oavsett vilken modell som beslutas.
 
Med God kunskap avser vi mer än fem (5) års erfarenhet inom ovan nämnda områden.
God kunskap om marknaden för E-arkivsystem och de olika modellernas förutsättningar
God kunskap om arkivlagen, förvaltningslagen, offentlighets- och sekretesslagen
Erfarenhet och kännedom från tidigare projekt avseende metadatastruktur och metadatastandarder (där både administrativ- samt forskningsdata ingår)
Tidigare erfarenhet av att självständigt leda projekt för införande av E-arkivsystem på myndighet eller annan offentlig sektor
Svenskt medborgarskap (förutsättning för registerkontroll)
Ska kunna starta uppdraget senast 1 september 2024
 
BÖR-KRAV:
Erfarenhet av projektledning inom området E-arkiv - Ordinarie Konsult (10+ år)
Erfarenhet av projektledning inom området E-arkiv - Ersättare Konsult (10+ år)
 
CV:
Ska inkludera beskrivningar av hur konsulten uppfyller ska- och börkrav genom tidigare erfarenhet.
 
REFERENSUPPDRAG:
Offererad Ordinarie Konsult och Ersättare Konsult ska ha god erfarenhet av att självständigt leda projekt för införande och implementering av ett E-arkivsystem på myndighet eller i annan offentlig sektor.
Till styrkande av detta ska ett (1) referensuppdrag för Ordinarie Konsult och Ersättare Konsult bifogas Avropssvaret.
 
Av redovisat referensuppdrag ska minst följande framgå:
namn på uppdragsgivare
kort beskrivning av uppdraget
namn på kontaktperson (referenten)
telefonnummer och e-postadress till kontaktperson
uppdraget ska vara pågående eller vara avslutat efter maj 2021
att Konsulten ska ha/haft projektledarrollen i uppdraget med införandet av ett E-arkivsystem på myndighet eller annan offentlig sektor
 
Referenten ska kunna intyga att uppdraget har utfört enligt ovanstående punkter. Om referenten trots upprepade försök inte kan nås eller inte svarar kommer anbudet att diskvalificeras från detta avrop.
 
Namnge bilagan med "[Konsultens namn]. Referensuppdrag"
 
INTERVJU:
FOI kommer att kalla Ordinarie Konsult och Ersättare Konsult till personliga intervjuer.
FOI räknar med att hålla intervjuer så snart som möjligt efter genomläsning och utvärdering av konsultpresentationerna, vilket förhoppningsvis innebär intervjuer under vecka 23.
Intervjun beräknas ta maximalt en timme.
 
De intervjufrågor som kommer ställas är inriktat på:
Erfarenhet av projektledning inom området E-arkiv - konsulten ombeds berätta och beskriva med utgångspunkt från innehållet i konsultpresentationen.
 
Placering:
Uppdraget genomförs vid FOI:s huvudkontor i Kista och kommer ske i nära samarbete med projektägaren vid FOI, Sektionschefen för informationsförvaltning.
 
Avtalstid:
Planerad start för uppdraget är den 1 september 2024
Kontraktet träder i kraft vid tecknande av båda Parter och gäller därefter med start tidigast från den 1 september 2024 med en maximal Kontraktstid om fem (5) år.
 
Omfattning:
Vid heltid är en beräknad årsarbetstid 1880 timmar.
FOI:s bedömning är att en genomsnittlig konsultbeläggning kommer vara 30 % av en heltid under kontraktstiden, detta innebär 564 timmar per år under 5 års tid, vilket motsvarar totalt ca 2800 timmars arbetstid i uppdraget (beläggningen kan variera).
 
Svarstid & svarssätt:
Vänligen inkom med er intresseanmälan och cv senast 2024-04-26
Projektledning
 Kista, Stockholms län
Period
2024-09-01 - Öppen