19 February 2019 Article Contractor report

Frihet som frilans – fortsatt ökning av egenföretagare

Andelen egenföretagare hos oss uppgick till 64 % av nyregistrerade bolag 2018. Motsvarande siffra var 43 % när vi började sammanställa statistiken 2014. Men vad beror egentligen ökningen på? Varför har det blivit så populärt att starta eget just nu? Som Nordens ledande marknadsplats för konsultuppdrag noterar vi givetvis en hel del trender och beteenden – här bjuder vi på vår senaste spaning!

Gigekonomin, eller frilansekonomin som det visat sig att merparten frilansare föredrar att kalla det istället, har kommit för att stanna. Tvärtemot en seglivad uppfattning om att en tillsvidareanställning är det tryggaste valet i arbetslivet uppfattar majoriteten frilansare istället att det är säkrare att inte ha alla sina ägg i en korg. Att kontinuerligt arbeta för fler uppdragsgivare uppfattas som tryggare. Enligt en undersökning från amerikanska Upwork uppgår kunduppdragen till i snitt 4,5 kunder per månad.

“Skilj på Sverige och USA!”, kanske vän av ordning genast vill inflika nu. Och ja – givetvis bör vi ta i beaktande att varje marknad har sina unika förutsättningar och villkor. Varje år sammanställer vi på Brainville därför också Konsultrapporten, som är unik i sitt slag. Inom några veckor återkommer vi med färska siffror från andra halvåret 2018, men redan nu kan vi lista ett par tydliga trender som vi ser varje dag i vårt arbete:

Ändrade attityder och värderingar kring arbete

Synen på arbete och karriär har förändrats. Enligt en undersökning från Manpower kan 9 av 10 svenskar tänka sig att frilansa. Konsulterna som erbjuder sina tjänster som frilansare drivs ofta av friheten som det innebär att vara sin egen, målet av att tjäna mer pengar, kunna arbeta platsoberoende och att genuint känna att de står för sina egna värderingar.

Förändringar i synen på vad arbete egentligen är och hur det ska utföras sker även på våra arbetsplatser: uppdragsgivande chefer inser i allt större utsträckning bekvämligheten i att kunna anlita en kompetent resurs med kort varsel. Resultat är till syvende och sist det som räknas. Inte vem som suttit av tiden på kontoret mellan 9-17.

Vår bild är dock att det fortfarande finns ett beklagligt glapp i utvecklingskurvan på den svenska marknaden, där giggarna ofta är flexibla och snabba att anamma och anpassa sig till nya trender och förhållanden. Ändå ser vi fortfarande många exempel på ålderdomliga anställningsformer som t.ex. projektanställningar istället för konsultuppdrag.

Kunder, administration och affärsutveckling – digitaliseringen underlättar att ta klivet

Digitalisering och ny teknik underlättar enormt för egenföretagaren. Merparten frilansare skaffar sina kunder via internet idag och att hitta wifi är sällan ett problem. Hos oss i Norden väljer många exempelvis att skapa en profil hos oss som man sedan även delar ut i sitt nätverk på LinkedIn – ett enkelt sätt att maximera synligheten som konsult. Administration, bokföring, samarbeten och affärsutveckling sker enkelt via appar som t.ex. Trello (samarbeta), Slack (socialt intranät), Wint eller Wrebit (bokföring).

För den som stått i valet och kvalet mellan att ta klivet och bli sin egen är ofta digitaliseringen en avgörande faktor. Att starta företag i Sverige är idag en synnerligen digital process där det mesta faktiskt kan skötas från mobilen.

It takes two to tango

Förändringar i attityder och värderingar gentemot arbetsmarknaden och hur vi vill hitta balansen mellan arbete och fritid sker inte bara på individnivå, utan ger även upphov till en successiv demokratisering av arbetsmarknaden. I allt större utsträckning är det utförarens marknad, giggare och konsulter ställer därmed nya och hårdare krav på sin arbets- eller uppdragsgivare.

Incitamenten att stanna hos en arbetsgivare under dåliga arbetsförhållanden är låga för den som besitter eftertraktade kompetenser. I Manpowers undersökning uppgav till exempel drygt en tredjedel att de valde att gigga för att öka kontrollen över den egna tiden. Att kunna arbeta tids- och platsoberoende är inte längre något som arbetsgivare kan framställa som lyx – snarare är det att betrakta som en självklarhet för dagens talanger och konsulter.

Avslutningsvis, här följer några tips till dig som:

Frilansar

Du har väl inte missat att du kan skapa en gratis profil hos oss på Brainville? Gör som 14.000 företag och konsulter redan gjort och gå med hos oss! Det är gratis att registrera dig och tar bara några minuter. Vill du ha tillgång till fler funktioner längre fram kan du enkelt uppgradera ditt konto mot en fast månadskostnad.

Att komma igång som frilans kan kännas övermäktigt i början. En profil på Brainville är perfekt om du t.ex. inte ännu hunnit få ordning på en egen webbsida men ändå vill marknadsföra dig online för en relevant målgrupp.

Behöver avlastning på jobbet

Fundera igenom: behöver du verkligen anställa? Eller kan det finnas andra lösningar som vore värda att testa? Om du har ett kortsiktigt behov och funderar på projektanställning – varför inte anlita en frilansande konsult istället?

Genom att ta in en frilansare får du en en självklar kvalitetssäkring direkt – tänk på att det krävs en hel del för att driva eget. Tar du in en giggare kan du med största sannolikhet utgå ifrån att den personen du får in är ordningsam, driven och förmår att driva projekt på ett resultatfokuserat sätt. Därmed kan du i samband med rekryteringsprocessen istället med fördel fokusera på övriga önskade personlighetsdrag och faktorer.

Om oss

Brainville är Nordens ledande marknadsplats för konsultuppdrag. Våra kunder består av både konsulter, så kallade giggare, som söker uppdrag och uppdragsgivare som annonserar sina kompetensbehov på Brainville.com. Vi erbjuder en unik plattform där du hittar allt du behöver för att göra klart en affär – oavsett om du vill sälja och marknadsföra dina konsulttjänster som frilans eller behöver köpa in konsulttjänster externt.

Brainville grundades 2013 med visionen att fungera som en hjälpande hand mellan säljare och köpare. Idag väljer över 14.000 företag och frilansare att använda Brainville som den självklara mötesplatsen när de vill göra affärer. Välkommen in till framtidens arbetsmarknad du också – registrera dig gratis på www.brainville.com.

  Back

More news

27 March 2020
30 December 2019