25 May 2020 Contractor report

Lägesrapport för frilans- och konsultbranschen v.21

Projektledare och testare de roller, bland våra vanligaste, som klarar sig bäst i krisen. Störst tapp i utbudet för olika typer av utvecklare.

Nyfiken på mer än det vi skriver om i veckorapporterna? Kommentera i så fall gärna direkt på LinkedIn!

Roller

Jämför man H1 2020 med H2 2019 kan man se att roller som minskat mest är olika typer av utvecklare (JavaScript, .NET, Java etc), vilket inte syns i prisstatistiken. Om man tar .NET som exempel så är det mer än en halvering av antalet uppdrag samtidigt som priserna är oförändrade.

Sjuksköterskor, cloud-konsulter och SAP-konsulter tycks gå emot strömmen och efterfrågas mer än förut. Även projektledare och testare klarar sig bra och ligger ungefär på samma nivå som tidigare

Priser

Om man jämför perioden från 1 mars till idag med de vår statistik i senaste Konsultrapporten:

  • Projektledare: säljare -3 %, köpare +14 %
  • Frontend-utvecklare: säljare -1 %, köpare -4 %
  • Fullstack-utvecklare: säljare -4 %, köpare -11 %
  • .NET-utvecklare: säljare +/-0 %, +/-0 %
  • Java-utvecklare: säljare -5 %, köpare +2 %
  • JavaScript-utvecklare: säljare -5 %, köpare -16 %
  • Testare: säljare +1 %, köpare +7 %
  • Testautomatiserare: säljare +/-0 %, köpare +/-0 %
  • UX-designer: säljare -2 %, köpare -5 %
  • DevOps: säljare -4 %, köpare -1 %

Uppdragsutbud

Återigen är det röda dagar som gör att det blir svårt att jämföra med motsvarande period 2019, då Kristi himmelfärd inföll 30 maj, dvs. lite mer än en vecka senare än i år. För de flesta innebär detta att torsdagen är ledig och att fredagen är en klämdag, vilket förstås slår hårt på utbudet.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Distansuppdrag

Andelen distansuppdrag verkar ha stabiliserats runt 7 %.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Vilket gör att maj fortfarande ligger kvar på samma nivå som vid förra mätningen förra veckan.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Lediga konsulter

I Brainville kan man se konsulter som delat ut sin profil för att visa att de är tillgängliga för uppdrag. Antalet utdelade konsulter är 777 jämfört med 780 stycken veckan innan. Vi ligger fortsatt över 50 % högre än normalt. Fram till vecka 19 hade vi en tydligt ökande trend, men de senaste veckorna har vi alltså minskat marginellt.

Uppmaning

Och jag avslutar med min sedvanliga uppmaning:

Hjälp konsulter, frilansare och egenanställda att hitta nya uppdrag!

Corona-krisen har gjort livet väsentligt jobbigare för många på flera olika sätt. Låt oss tillsammans göra det lite enklare för dem! Posta dina uppdrag i Brainville. Har du inget konto kan du publicera uppdrag här.

Du kan även använda Brainville för att slippa säga upp personal och för att hitta tillfällig personal. Vi har öppnat upp vår plattform för utlåning av personal samt gjort det möjligt för de som blivit av med jobb att gå in som egenanställda.

Jag vill nu uppmana dig att hjälpa till mer om du kan! Du kan hitta lediga konsulter genom att söka i Brainville och vi ger dig som vanligt direktkontakt. Annonsera helt utan kostnad och skriv #corona i texten så ser vi till att tillgängliggöra uppdraget för våra ca 16.000 medlemsbolag, och numer även egenanställda, direkt!

More news

25 January 2021
15 October 2020