14 April 2020 Contractor report

Lägesrapport för frilans- och konsultbranschen v.15

Påskhelgen är över och här kommer därför en ny uppföljning av tidigare artiklar om hur Corona-krisen påverkar frilans- och konsultbranschen baserat på data i Brainville. Påskveckans uppdragsutbud visar sig ha varit både negativ och positiv, hur märkligt det än kan låta.

Uppdragsutbud

Eftersom påskveckan, som jag definierar som veckan som innehåller långfredagen, inföll ett annat datum än 2019 får vi nu svårare att jämföra uppdragsutbudet.

Uppdrag / 7 dagar

I grafen ovan ser vi klart att utbudet viker än mer i denna sjätte 7-dagarsperiod som jag mäter. Detta beror förstås på påsken. Just påskveckan har normalt sett betydligt färre uppdrag som publiceras och jämför man 2020 med 2019 är det faktiskt så att det publicerades fler i år.

Under påsken 2019 publicerades 325 uppdrag – det är faktiskt färre än årets 357

Distansuppdrag

Andelen distansuppdrag har faktiskt sjunkit något från 16,5 % tidigare under april till ca 15 % just nu för hela april. Givetvis är det fortfarande så att andelen är långt över det normala, men vi väntar oss att vi kommer få ett nytt normalläge med fler distansuppdrag framöver.

Andel distansuppdrag över tid

Vill du hjälpa en frilansare eller konsult?

Jag vill åter uppmana alla som har behov av konsulter att söka efter lediga konsulter i Brainville. Vi har över 700 och det ökar fortfarande. Ni kan även publicera uppdrag hos oss – det är helt gratis och vi tar aldrig del av affären. Om ni skriver #corona i uppdragstexten kan alla våra nästan 16.000 företag se din annons direkt. Passa på att hjälpa frilansare och konsulter som haft otur och blivit av med sina uppdrag!

Aktivitet och priser

Förra gången skrev jag lite om markant förhöjd aktivitet i Brainville då många bolag förbättrade sina företags- och konsultprofiler. Denna trend fortsätter trots att det varit påskvecka. Vi ser även förhöjd aktivitet vad gäller ansökningar.

Vad gäller priser så ser vi inga större skillnader jämfört med förra artikeln, delvis på grund av påskveckan som varit. Jag återkommer i nästa artikel om jag ser intressanta skillnader.

Tips och kontakt

Har du tips om något som jag borde leta rätt på i Brainvilles data? Kontakta mig direkt på Linkedin! Jag har än så länge försökt hålla det jag presenterar enkelt, men finns intresse kan jag förstås djupdyka i något ämne.

Ett sista tips: Har du inte läst Konsultrapporten än så passa på att göra det – kika här för mer info!

More news

25 January 2021
15 October 2020