04 September 2017 Article

7 smarta tips: Så skriver du ett vinnande konsult-CV

Visst kan det kännas frustrerande?

Du vet att ett bra CV är viktigt. Enligt en undersökning spenderar rekryterare inte mer än 6,25 sekunder per CV. För att få drömuppdraget krävs därför att du har ett enkelt, tydligt och säljande CV eller konsultprofil*.

Men… var ska du börja? Hur ska du skriva? Hur lyfter du fram ditt värde till uppdragsgivaren? Och hur ska du hinna med att småfila på ett CV med alla andra tusentals to-dos som du har framför dig?

Det undrade vi också. Så vi vände oss till Marianne Olsson, konsultexpert och erfaren rådgivare till både konsulter och beställare. Marianne om någon vet hur man når ut med sitt budskap. Här nedan delar hon med sig av sina bästa CV-tips.

*Vad är egentligen skillnaden mellan ett CV och en konsultprofil?

Ett CV är en mer exakt beskrivning där hela jobbhistoriken ska finnas med (det går bra att skriva mer om det mest aktuella och mindre om tidigare karriärsbedrifter).

En konsultprofil är mer som ett tema där du kan sätta fokus på en roll, bransch eller erbjudande. Det är ett flexiblare sätt att presentera sin pitch och då är det givet att rensa bort sånt som tar fokus från det viktigaste kunden behöver veta för det specifika uppdraget.

För enkelhetens skull kommer vi använda oss av begreppet CV i texten, men du kan applicera allt på en konsultprofil också.

Hur skapar man ett säljande CV?

De flesta beställare på stora bolag säger samma sak:

Om man har rätt grundprofil är det lätt att komma på intervju.

Nyckeln till ett vinnande CV är således att vara nischad. Det är viktigt att ditt CV är tydligt och fokuserat och att det visar vad du kan tillföra direkt. Det går inte att sälja in allt – fokusera därför på din främsta kompetens eller erfarenhet och presentera den. Då talar du direkt till det kunden är ute efter.

Men hur ska du göra om du är en generalist som jobbar inom olika nischer?

Faktum är att du kan ha nytta av olika kompetenser. Marianne är själv både projektledare och kommunikationsstrateg. Hon har ofta nytta av båda kompetenserna i kunduppdragen, men kunden har ibland en bild av att hon är antingen eller.

Så Marianne anpassar sin “pitch” till det. Hennes rubrik på CV:et kan t.ex. vara “erfaren projektledare” eller en “kommunikationsstrateg inom B2B” för att matcha mot ett specifikt uppdrag.

Med det i åtanke, är du redo för att skapa eller vässa till ditt nuvarande CV?

Perfekt! Här är de viktigaste punkterna att ha i åtanke:

 1. Var tydlig med ditt erbjudande
  Det börjar med rubriken. Till exempel “programmerare” eller “systemarkitekt” är alltför breda och generella beskrivningar. Jämför dessa med snävare och mer specifika rubriker: “erfaren java-konsult”, “projektledare inom telekom”, “systemarkitekt inom offentlig sektor” och “testledare inom säkerhet”.
 2. Undvik att sälja in “allt”
  Fall inte för frestelsen att lyfta fram allt du kan. Då riskerar den viktigaste informationen om dig att försvinna i bruset. Fokusera därför på att visa hur dina kompetenser passar ihop med det som eftersöks. Tänk på vilka resultat du skapat och hur dessa är relevanta för uppdragsgivaren. Lyft sedan fram de mest passande resultaten.
 3. Anpassa för varje roll
  Många konsulter gör misstaget att de skickar ett generiskt CV till alla uppdragsgivare. Det är viktigt att du visar varje uppdragsgivare hur du kan hjälpa med deras specifika projekt. Anpassa därför alltid ditt CV till varje möjlighet.
 4. Säg det i en mening och var kortfattad
  Var så kortfattad som möjligt. Samtidigt som du är mer detaljerad med det senaste uppdraget du jobbat med eller det mest relevanta uppdraget. Gallra bland kurser och annat extra. Allt är inte relevant varje gång.
 5. Beskriv mätbara prestationer
  Kvantifiera när du beskriver uppnådda resultat eller ansvarsområden. T.ex: personalansvar för 10 pers, besparing på 10 MSEK, ökade kundkännedomen med 40%, projektbudget på 30 MSEK, sålde mest i Europa med 30% högre marginal.
 6. Listor funkar alltid
  Lista gärna dina kompetenser och egenskaper i din profil. T.ex:
  • Agila metoder, projektledning, kommunikationsplaner, förändringsledning.
  • Helhetssyn, kommunikativt ledarskap, analytisk, kreativ.
 7. Korrläs och kolla formatering
  Kom ihåg att korrläsa. Det är lättare att se stavfel om man printar sina dokument eller be någon annan läsa igenom. Formatering såsom typsnitt och textstorlek är också viktiga att se över.

Få till en bra struktur på dina CV:en & konsultprofiler (japp, i pluralis!)

För att underlätta CV-skapandet är en CV-mapp nödvändig. Detta är en mapp du sparar på din dator med alla CV-relaterade dokument. På så sätt är det enkelt att snabbt skapa ett nytt, skräddarsytt CV baserat på materialet du ren har i din mapp.

 1. Sortera. Sortera upp CV, konsultprofiler och ansökningar eller offerter efter innehåll eller datum.
 2. Spara referenser. Håll koll på dina referenser och håll kontakten med de viktigaste. Gör en lista med kontaktinfo, kundcitat eller rekommendationsbrev (t.ex. “Filnamn” om du scannat in).
 3. Håll reda på viktiga dokument. Betyg, rekommendationsbrev och dylikt bör ha en egen mapp i din struktur.
 4. Ha en mapp med grunddata. Identifiera vilken mapp som innehåller all grunddata, dvs. det dokument som har all den viktigaste informationen om dig. Använd detta dokument när du skräddarsyr ditt CV för ett visst jobb.
 5. Använd logiska filnamn. Datera och namnge alltid dina filer så att de även är logiska för mottagaren. Exempel: Marianne_Olsson_Projektledare_juni_2017_ÅF.doc
 6. Spara jobbsajters login-information. Det är viktigt att du uppdaterar dina profiler på olika jobbsajter där du finns registrerad. Gör en lista över var du finns registrerad samt login och lösen.
 7. Uppdatera ditt CV. Nästa gång du byter jobb eller konsultuppdrag: börja med att uppdatera dina CV överallt.
 8. Organisera dina leads och uppdrag. Avslutningsvis: gör en lista över leads och vilka uppdrag du har offererat med datum, kontaktpersoner, samt vad nästa steg är. Se det som ett mini-CRM för dig och dina gig.

Skapa ett säljande CV för att vinna drömuppdragen

Att skriva ett vinnande CV behöver inte vara svårt. Vad som krävs är ett tydligt och skräddarsytt CV, samt en bra struktur. Samtidigt kan ett säljande CV öppna många dörrar för dig (hej drömuppdrag!).

Bara en sak kvar att göra:

Börja använda dig av tipsen du lärt dig. Bokmärk artikeln eller spara den så att du kan komma tillbaka och friska upp minnet om du fastnar på vägen.

Vi vill jättegärna höra hur det går för dig i ditt uppdragssökande, så skriv en kommentar här nedan och berätta för oss hur du tänker använda de här tipsen.

Lycka till därute!

Om Marianne Olsson
Marianne är managementkonsult, föreläsare och författare till Konsultboken och Framgångsrik Konsult. Hon är en erkänd konsultexpert och rådgivare i branschen.