08 April 2019 Article

En valfrihet som inte liknar något annat

Trött på att sitta fast i 9-5-träsket? Nyfiken på hur det skulle vara att att jobba som giggare? Och vad är det egentligen för skillnad på att vara giggare eller konsult? Missa inte det senaste avsnittet av Arbetsgivarpodden, som gästas av vår vd Manuel de Verdier och Marianne Olsson, gig- och konsultexpert som skrivit boken “Gig-ekonomi för företag”. Ett intressant samtal om gig-ekonomin, en förändrad arbetsmarknad och livet som konsult – lett av Ellinor Wassberg.

Sedan starten 2013 har det hänt mycket hos oss på Brainville. Med över 14.000 företag är vi idag Nordens största plattform och marknadsplats för giggare – en naturlig mötesplats oavsett om du är på jakt efter uppdrag själv eller om du behöver rekrytera konsulter för företagets räkning.

Manuel, du är vd på Brainville. Berätta, vad är egentligen det här med gig?

– En giggare är en person som arbetar uppdragsbaserat. En vanlig missuppfattning om giggare är att det alltid är en egenföretagare, men så behöver det alltså inte vara. En konsult som är anställd hos ett konsultbolag är ju även att betrakta som en giggare.
– Men det som framförallt skiljer en giggare från en vanlig anställd är att du arbetar uppdragsbaserat och för flera uppdragsgivare. Inte bara för en enda, för då sitter du ju egentligen i en anställning.

Vad säger ni, är det samma sak att vara konsult som att vara giggare, vari ligger egentligen skillnaden?

Manuel:
– I princip är det samma sak. Om vi generaliserar kan man konstatera att vara konsult alltid innebär att vara giggare, men det rör sig kanske om mer välbetalda uppdrag. Frilansare är – typiskt sett – ofta vanligt förekommande inom kulturyrken där det är mer vanligt med prispress. Däri ligger den stora skillnaden. Konsulter arbetar oftast högre upp i värdekedjan.
– I Danmark kallar å andra sidan nästan alla sig för frilansare. I Sverige har vi av någon anledning inte riktigt den synen.

Vilken är den största utmaningen för en giggare?

Marianne:
– Vad många kanske inte vet är att konsultåret, som jag brukar kalla det för, bara är nio månader av året. Den tiden du arbetar under ett ska alltså även täcka för en buffert, pengar kanske måste räcka ett helt kvartal tills du får ditt nästa gig. De ska räcka till din pension, det ska finnas i budget att man ska kunna vara sjuk, man ska kunna vara ledig. Man måste också få möjlighet att utveckla och vidareutveckla sig själv, det är jätteviktigt.
– Jag brukar säga att man ska tjäna en miljon om året, minst, för att inte behöva svettas.

Manuel:
– Den största utmaningen består i att se till att du har uppdrag, d.v.s. du måste täcka din kalender och det är inte alltid så lätt. Framförallt inte i början. För många kan det kännas jobbigt och ovant att sälja och marknadsföra sig själv – och det är exakt där vi på Brainville kommer in. Vi vill avdramatisera och minska stressen kring sälj och istället hjälpa folk att hitta rätt uppdrag.
– En annan utmaning är att du ska driva ditt bolag också parallellt med uppdragen. Du måste även ägna dig åt administration som fakturering och bokföring.

Vad finns det för fördelar jämfört med en vanlig anställning?

Manuel:
– Helt klart friheten, att få göra vad du vill, när du vill. Om du faktiskt får in uppdrag har du möjlighet att få en valfrihet som inte liknar något annat. Du kan även tjäna mer pengar, men ska jag summera ner svaret till bara en parameter tror jag faktiskt friheten. Sedan är det så klart otroligt roligt också!

Marianne:
– Ja, jag håller med. Variationen! Varje år är ett nytt år och nya möjligheter att lära sig nya saker. Plus att man alltid måste bevisa sig själv – inget är givet.
– Något som är oerhört viktigt att förmågan att differentiera sig genom sina mjuka sidor. Man kan slipa på egenskapssidorna, man kommer mycket längre på det än man tror.

Manuel, hur kan företagsägare eller anställda med budgetansvar på företag och organisationer dra nytta av gig-vågen? Varför ska man ta in en giggare?

– Som ett lite mindre företag är den stora fördelen helt klart att du får mycket enklare att ta in flera roller. Istället för att anställa, vilket är både dyrt och riskfyllt för de flesta, får du möjlighet att ta in fler kompetenser än du annars skulle kunnat. Dessutom kan du få in de bästa och arbeta exempelvis på timbasis.
– Många underskattar även hur lång tid rekryteringsprocessen egentligen tar. Samarbetar du med en giggare kan du oftast minska ner uppstartsprocessen rejält och komma igång mer eller mindre omgående.

Om oss
Brainville är Nordens ledande marknadsplats för konsultuppdrag. Våra kunder består av både konsulter, så kallade giggare, som söker uppdrag och uppdragsgivare som annonserar sina kompetensbehov på Brainville.com. Vi erbjuder en unik plattform där du hittar allt du behöver för att göra klart en affär – oavsett om du vill sälja och marknadsföra dina konsulttjänster som frilans elle behöver köpa in konsulttjänster externt.
Brainville grundades 2013 med visionen att fungera som en hjälpande hand mellan säljare och köpare. Idag väljer över 14.000 företag och frilansare att använda Brainville som den självklara mötesplatsen när de vill göra affärer. Välkommen in till framtidens arbetsmarknad du också – registrera dig gratis på www.brainville.com.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6506451042849423360

  Back

More news

27 March 2020
30 December 2019